ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ "ДОНБАС: ПЕРЕPROЧИТАННЯ ОБРАЗУ"

14 березня 2019

РІВНЕНСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ

 

Прес-реліз

14.03.2019, о 12.00, у виставковій залі  Рівненського обласного краєзнавчого музею відбудеться відкриття виставки «Донбас: переPROчитання образу», підготовленої в 2018 році Українським інститутом національної пам’яті спільно з Національним музеєм історії України.

Вона складається із 20 банерів; містить матеріали з фондів Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Галузевого архіву СБУ, Державного архіву Донецької обл.

Виставка є спробою подолання нав’язуваного російською пропагандою уявлення про Донбас як про «особливий» антиукраїнський, прорадянський регіон. Зібрані факти показують його як цивілізаційно-культурне перехрестя, місце, що здавна приваблювало людей. На виставці представлені матеріали, які стосуються різних періодів історії цього краю: Скіфської держави, козацької доби,   другої пол. ХIХ ст., Української революції 1917-1921 рр.,1930-х рр., Другої світової війни, 60-70-х рр. ХХ ст ., кінця 1980-х  -  поч. 1990-х рр.; подана інформація про найцікавіші археологічні знахідки, національний склад, відомих діячів історії та культури, природу Донбасу.

     Виставка буде експонуватися в РОКМ протягом двох тижнів (до 27.03.19), потім  - у районних центрах області.

       На відкриття  запрошений в.о. голови громадської організації «Україна – моя сім’я», яка об’єднує внутрішньо переміщених осіб з території Донецької та Луганської областей, Геннадій Олександрович Нікіша.

Виставка підготовлена до експонування співробітниками відділу історії.

 

Тел.: 63-40-77

Старший науковий співробітник відділу історії  Гавриш Н.М.