ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ "ЗА УКРАЇНУ, ЗА ЇЇ ВОЛЮ" (ДО 30-РІЧЧЯ НАРОДНОГО РУХУ УКРАЇНИ)

23 серпня 2019

23 серпня 2019 року о 10.30., в приміщенні Рівненського обласного краєзнавчого музею (вул. Драгоманова, 19), відбудеться відкриття виставки «За Україну, за її волю» (до 30-річчя Народного Руху України).

Народний Рух України – перша в УРСР демократична масова громадсько–політична організація, що в кінці 80-х на початку 90-х років ХХ ст. об’єднала в своїх рядах тих, хто не хотів миритися з ідеологією та практикою тоталітаризму, жити на своїй землі на правах «молодшого брата» без власної історії, мови, культури. Рух був не лише громадсько-політичним об’єднанням, а насамперед єдиним противником Комуністичної партії і московського імперіалізму у багатовіковій боротьбі українського народу за національне визволення, і зумів об’єднати всі демократичні сили навколо єдиної мети – державної незалежності України.

На виставці представлені особисті речі, документи, фотографії рівнян – учасників демократичного руху, які здобували незалежність у 1988-1991 рр.: М. Поровського, В. Червонія, О. Новака, Б. Степанишина, І. Демянюка, С. Кричильського, М. Вельгуса, В. Войтовича, О. Волощука, Є. Гладунової, М.Борейка, Т. Редюк, О. Ковальчук, Р. Омельчука, В. Омельчука, Г. Бухала, О. Тимощука.

На відкриття запрошені: Демянюк І. – співзасновник регіональних органів НРУ за перебудову та УПР; заступник директора Держархіву Рівненської області; Войтовича В. – активіста НРУтаТУМу ім. Т.Г.Шевченка, письменник, художник; активістів НРУ та ТУМу ім. Т.Г.Шевченка, письменник: Вельгуса М., О. Ковальчук, Є. Гладунова, М. Борейко.