ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ "ЕМІГРАНТИ З ЧУЖОЇ ВОЛІ"

10 вересня 2019

10 вересня, о 12 годині,  в Рівненському обласному краєзнавчому  музеї (вул. Драгоманова, 19) відбудеться відкриття виставки «Емігранти з чужої волі» (до 75-річчя від початку депортації етнічних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини).

Понад 482 тисячі українців примусово,позасудово переселили до УРСР у 1944–1946 роках. Депортація супроводжувалася терором, репресіями, конфіскацією майна, встановленням режиму спецпоселень для депортованих українців, обмеженням їх політичних, соціальних, економічних і культурних прав. Тотальне виселення корінних українців зі споконвічних теренів за етнічною ознакою було ретельно сплановане і брутально здійснене комуністичними режимами Польщі та СРСР. Виселені з території Польщі українці знайшли свою другу домівку в різних регіонах України від Галичини до Причорномор’я, Слобожанщини та Донеччини.

На виставці представлені особисті речі, документи та фотографії родин примусово переселених українців  (Долганських, Матвійчуків, Середи, Внука, Миколайчуків, Стрихарчуків, Царапюків, Циганюків, Шевелицьких, Пушик, Сай), документи з Державного архіву Рівненської області та Рівненської міської організації товариства «Холмщина».

 

Інна Черницька 

науковий працівник відділу нової та новітньої історії