"ТАЛАНТ ІЗ БОЖОЮ ІСКРОЮ (ДО 40-РІЧЧЯ ТВОРЧОСТІ ТА 65 -Ї РІЧНИЦІ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ХОДОЖНИКА-ІКОНОПИСЦЯ ОЛЕКСАНДРА ЛАВОРИКА)

13 жовтня 2020

13 жовтня 2020  р. об 11-00 год.у актовій залі Рівненського обласного краєзнавчого музеювід будеться відкриття виставки «Талант із Божою іскрою (до 40-річчя творчості та 65-річчя від Дня народження художника-іконописця Олександра Лаворика)».

Олександр Лаворик – художник-графік, іконописець – народився 13 жовтня 1955 р. в с. РясникиГощанського району в сім'ї вчителів. Ще з самого дитинства перейнявся любов'ю до малювання.

Діапазон творчих інтересів митця надзвичайно великий: від ліричних пейзажів до портретів видатних земляків. Кожна тема, за яку брався художник, позначена неординарністю його світосприйняття, своїм баченням подій та персонажів. З-під його пензля вийшли серії пейзажів, портретів, графічних робіт, які мають свій особливий почерк, заворожують і притягують, навіть дивують.

Період з 1980 по 2020 рр. в творчості митця є найбільш плодотворним, оскільки саме в цей час відбувся ряд (74!!!) районних, обласних, всеукраїнських, міжнародних виставок, в яких брав участь Олександр Лаворик, 36 з яких – персональні (в Гощі, Рівному, Мирогощі Дубенського району, Пляшевій Радивилівського району, Луцьку, Синьові Гощанського району, Києві, Березному, Млинові, с. Пересопниці (Рівненського району), Корці, Дніпрі, Сарнах тощо). Неодноразово художник побував на виставках за кордоном.

Тематика робіт майстра різноманітна. Ним було створено серії-цикли графічних робіт «Гощанські будні», «Будні Гощанського РВВС», «Село Нобель», «Гоща та її околиці», «Воїни інтернаціоналісти Рівненщини», «Чорнобиль», «Вілійські роздуми», «Тур’янська сторона», «Відгомін козацької слави» тощо. А останні два десятиліття Олександр Лаворик пише ікони. Ним було зроблено списки з ікон «Борогодиця Одинітрія з Дорогобужа», «Христос Пантократор», «Богородиця Покрова», «Богородиця Заставницька», «Чонобильський Спас» та інші.

У краєзнавчому музеї зберігається понад п’ять тисяч робіт митця.

На виставці будуть представлені серії «Чорнобиль», «Відгомін козацької слави», малюнки із зображенням Гощі,Гощанщини, а також особисті речі художника – грамоти, нагороди, фотографії тощо.