ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ "АННА ВАЛЕНТИНОВИЧ - ГЕРОЇНЯ ДВОХ НАРОДІВ"

5 листопада 2020

5 листопада 2020 року о 12:00 на подвір'ї Рівненського обласного краєзнавчого музею відбудеться відкриття виставки, створеної Польським  інститутом у Києві  «Анна Валентинович – героїня двох народів».

В авіакатастрофі під Смоленськом 10 квітня 2010 року разом із президентом Польщі Лехом Качинським, його дружиною, представниками найвищої державної влади загинула ще одна знакова для Польщі постать – Ганна Валентинович. Вона, як і покійний президент Польщі, свого часу була найближчим соратником Леха Валенси, безпосередньо причетна до формування профспілкового руху «Солідарність», що зіграв визначальну роль в сучасній польській історії. Однак не всім відомо, що жінка, нагороджена вищою нагородою Польщі – Орденом Білого Орла, – українка, уродженка Рівненщини.

Анна Валентинович  (у дівоцтві Любчик) народилася 15 серпня 1929 року в селі Сінне (зараз Садове) на Рівненщині, що тоді входила до складу польської держави. В майбутньому вона стала одним з авторитетних лідерів майбутньої «Солідарності». Як член Гданського міжзаводського страйкового комітету,  брала участь у підписанні знаменитого «21 пункту» угод з урядом Польщі про створення незалежних профспілок. Саме за це Ганну Валентинович називали «Матір’ю Солідарності», що зробило її неофіційним духовним лідером Гданського страйку. Валентинович грала активну роль у профспілці на початку створення «Солідарності», але, як зазначила вона сама, добровільно поступилася першою роллю у керівництві профспілки на користь Валенси, мотивуючи це тим, що на переговорах держадміністрація зможе краще порозумітися з чоловіком, ніж із жінкою.

На виставці представлені копії документів та світлини. Її експонування  проходитиме під патронатом Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку.