ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ "ДОРОГОБУЗЬКИЙ МЕЧ. ТРИДЦЯТЬ РОКІВ ДОСЛІДЖЕНЬ"

26 березня 2021

26 березня о 12.00 в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбудеться відкриття виставки "Доробузький меч. Тридцять років досліджень."
У 1991 році під час досліджень дитинця літописного Дорогобужа археологічною експедицією під керівництвом Богдана Прищепи в комплексі кінця ХІІ – першої половини XIII ст. було виявлено унікальний меч.
За конструктивними деталями він може бути віднесений до більш давніх виробів.Найбільш ймовірно, що цей меч було виготовлено в другій половині XI – на початку XII ст.
У 2017 році меч було передано для дослідження та реставрації до Національного науково-дослідного реставраційного центру України (Науково-дослідний відділ реставрації творів з металу). Протягом чотирьох років художник-реставратор вищої категорії Віктор Миколайович Голуб проводив наукове дослідження та реставрацію цього предмета.
Меч повернувся до Рівного! Він стане єдиним, проте унікальним експонатом виставки і буде доступним для огляду відвідувачів музею. Доповнюють виставку ілюстрації процесу реставрації та зображення батальних сцен Радзивіллівського літопису.