ПРЕЗЕНТАЦІЯ ВИСТАВКИ "КРИМ. НАРОД. ІСТОРІЯ. СЬОГОДЕННЯ"

17 вересня 2021

17 вересня 2021 року, о 14:00, в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбудеться презентація виставки «Крим. Народ. Історія. Сьогодення». Її підготували науковці Львівського музею історії релігії.

Мета виставки – показати історичний процес формування на півострові етносу кримських татар, привернути увагу до їх історії та культури.

Виставка складається з 11 банерів, кожен з яких присвячений окремій темі: етногенез кримських татар, мова, роль ісламу, культура, народні вірування. Приділено увагу відродженню народних традицій: вишивці, ювелірному мистецтву, кераміці. Розповідається про політичних і культурних діячів XIX–XX століть, а також всесвітньо відомих представників кримськотатарського народу сучасності.

Відвідувачі можуть оглянути світлини Ханського палацу у Бахчисараї – єдиного у світі зразка кримськотатарської палацової архітектури. Інтер’єри мечеті, соколиної вежі, головної брами, мавзолею, суду та інші. Усі роботи –професійних фотографів, кримчан, які з 2014 року живуть у Львові, а також Вікторії Темної та співробітника Львівського музею історії релігії Ігоря Сальнікова.Куратор виставки – Ульвіє Аблаєва, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Львівського музею історії релігії.

На презентації виставки заплановано представлення роботи Менана Менанова – кримського татарина, який переселився до Рівного в 2014-му році. Він створив унікальне панно, що складається з 350 тисяч елементів розміром 2х2 мм. Автор поєднав різні породи дерева. Свою роботу він інкрустував бурштином та назвав "Вишита Україна". Вона внесена до Національного Реєстру Рекордів нашої держави у категорії "Мистецтво".