ВЕЧІР ПАМ'ЯТІ ГЕОРГІЯ КОСМІАДІ

23 травня 2023

23 травня о 16 год. у рамках проєкту «Музейний марафон» відбудеться Вечір пам’яті Георгія Косміаді (Арт-ательє «Георгій Косміаді»).

Художник, архітектор, педагог Георгій Петрович Косміаді (1886-1967) - відомий європейський художник. У міжвоєнний період (1917-1940) жив і працював у Рівному, викладав малювання та образотворче мистецтво у 5 гімназіях міста. Неодноразово виставки Георгія Петровича та його кращих учнів проходили у Рівному, Луцьку, Варшаві, Кракові, Познані. Справжнім тріумфом була участь учнів Косміаді у першій Всесвітній виставці дитячого малюнка в Парижі у 1937 році. У 1940 р. родина Косміаді емігрувала до Німеччини. З собою художник забрав лише свій архів, свій «урожай», як він його називав, значною частиною якого були дитячі малюнки.

У 1992 р. до Рівного вперше приїхала донька Георгія Петровича – Надія Саннов-Косміаді, яка згодом передала до Рівненського обласного краєзнавчого музею малюнки учнів, документи, фото із архіву батька. У 2016 р. вона повернулася до Рівного, створила арт-галерею робіт батька, оселилася у будинку, поряд з яким  проживала її родина.

В арт-ательє зберуться друзі п. Надії, мистецтвознавці, лауреати премії ім. Г. Косміаді, краєзнавці, музейники аби вшанувати пам'ять родини Косміаді, яка зробила величезний внесок у культурно-мистецьке життя Рівного.  

В заході візьмуть участь викладачі та учні Рівненського міського палацу дітей та молоді, які виконуватимуть літературні твори та музичні композиції.

Гості вечора зможуть переглянути виставку художні робіт Георгія Косміаді та його учнів - юних рівнян, що проживали в нашому місті майже 100 років тому.