ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ В. СОБЧУКА "ІСТОРИЧНА ВОЛИНЬ"

7 серпня 2017

ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ В. СОБЧУКА "ІСТОРИЧНА ВОЛИНЬ"

15 червня 2017 року, в Рівненському обласному краєзнавчому музеї  відбулася презентація нової книги відомого українського історика Володимира Собчука «Історична Волинь: Північний Захід України в регіональному та локальному вимірах минулого». – Кременець: Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник, 2017. – 316, XVI с.; іл. Книжка становить спробу подивитися на Волинь у регіональному та локальному вимірах минулого. У ній ідеться про формування території цього історичного краю Центрально-Східної Європи, наймогутнішу з розташованих тут середньовічних твердинь, витоки, склад і долі володінь низки аристократичних родів, окремі аспекти функціонування двох крупних осередків культурного життя, одну з помітних свого часу етноконфесійних спільнот та поміщиків і селян групи взаємопов’язаних поселень.

На зустріч із науковцем і письменником прийшли історики, краєзнавці, науковці Рівного, які вже знайомі з автором від попередніх презентацій його видань у музеї і знають, що спілкування з автором і його нова книга будуть цікавими.

В. Собчук представив книгу, її структуру. Вона являє собою збірник восьми нарисів, присвячених Волині – історичному краю Центрально-Східної Європи, що охоплює північний захід україни та суміжні з ним споконвічні українські землі на сході Польщі й південному заході Білорусі:

1. Історична Волинь: динаміка території.

2. Кременецький замок: забудова та функціонування.

3. З історії поземельних відносин на півдні Волині в XV – середин

XVII ст.: маєтки знаті з князівськими титулами.

4. Архів князів Острозьких: найдавніші реєстри документів.

5. Почаївський монастир і народна освіта (кін. XVI – перша чв. ХХ ст.)

6. Єврейські громади Південно-Західної Волині в останній третині XVIII і на початку ХІХ ст.: розміщення, чисельність, соціально-професійні групи.

7. Місто Кременець в останній третині XVIII та першій третині XIX ст.:

спроба соціокультурної топографії.

8. Село Лідихів та його присілки від кінця ХУІІІ ст. до скасування

кріпацтва.

Безпосередньо нинішньої Рівненщини стосуються четвертий та шостий нариси. Зміст нарисів побудований на основі літописів і хронік, книг Литовської і Коронної метрик. Це наслідок титанічної роботи автора в архівах та з рукописами й джерелами, старовинними картографічними виданнями та ін.

Вражає розділ «Додатки» із величезною джерельною базою.

 обговоренні книги взяли участь

Богдан Прищепа – к.і.н., доцент каф. історії України РДГУ ;

Петро Ричков - Ст. викладач, доцент, професор кафедри архітектури та середовищного дизайну Національного університету водного господарства та природокористування;

Вадим Микулич – директор Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника;

Олександр Булига – директор Рівненського краєзнавчого музею;

Віктор Луц – завідувач художнього відділу музею;

Алла Українець – завідувач відділу етнографії;

Лариса Костюк - кандидат історичних наук, доцент кафедри культурології РДГУ.

Дослідження Володимира Собчука, безперечно, зацікавить науковців, викладачів, студентів і всіх шанувальників історії України.