Вшанування пам’яті Миколи Біляшівського, визначного діяча української національної культури, 150-річний ювілей

25 жовтня 2017

Рівненський краєзнавчий музей організував вшанування пам’яті  Миколи Біляшівського, визначного діяча української національної культури, 150-річний ювілей якого відзначається цього року.

У 1895 році Микола Біляшівський був запрошений бароном Ф. Штейнгелем для організації музею в с. Городок (нині село Рівненського району).
Як науковий керівник музею з 1895 по 1916 pp., він розробляв його структуру, експозиції, напрямки діяльності, складав інструкції, анкети, програми для дослідників. Для поповнення фондів музею новими документами, колекціями, науковими відомостями М.Ф.Біляшівський обходив чимало населених пунктів Волині та Полісся, зокрема був у Бережниці, Великих і Малих Цепцевичах, Кричильську, Степані, Більові, Клевані, Деражному.

Захід відбувався біля будинку на вул. Драгоманова, 17, де в 1896 - 1916 роках зупинявся і проживав цей відомий археолог, етнограф, митецтвознавець, один із перших академіків УРСР. Біля меморіальної дошки його імені зібралися небайдужі до історії української  культури, до її славних постатей, які заслуговують на нашу пам’ять і вшанування.

Відкрив зібрання о. Тарасій – настоятель Свято-Миколаївської церкви в селі Городок – провів службу про упокій душі Миколи Біляшівського. Священик також згадав, що Біляшівський свого часу відвідував служби  у цьому храмі.

Директор музею Олександр Булига розповів про життєвий шлях Миколи Біляшівського, про його зв’язки з волинським краєм, заслуги перед українською наукою і музейною справою.

Алла Українець, завідувачка відділом етнографії музею, відзначила величезний вклад М. Біляшівського в розвиток експедиційної роботи, наукової обробки віднайдених матеріалів. «А його системою музейного будівництва, яку він започаткував при створенні Городоцького музею, ми користуємося і донині».

Член Спілки художників України Тетяна Лукашевич подякувала всім, хто прийшов згадати одного із засновників Київського товариства охорони пам'яток старовини та мистецтва (1910), почесного академіка І Української академії мистецтв (1918), дійсного члена Української академії наук (1919).

24.10.2017     С н с  Лілія Толстуха