Зустріч з українським журналістом і публіцистом, ведучим телепрограм на Espreso tv, оглядачем радіо Свобода Віталієм Портниковим

30 жовтня 2017

29 жовтня 2017 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася зустріч з українським журналістом і публіцистом, ведучим телепрограм на Espreso tv, оглядачем радіо Свобода Віталієм Портниковим. Незважаючи на недільний, та ще й дощовий осінній день, бажаючих поспілкуватися з відомою публічною особою, учасником багатьох політичних ток-шоу, автором грунтовних аналітичних статей, а тепер уже й автором першого художнього твору, прийшло багато. В цей день В. Портников презентував свій перший роман - ЕВОРА. Серед гостей були викладачі університетів, члени різних культурних товариств, просто глядачі телеканалів і слухачі радіо, письменники і, звичайно, багато журналістів.

Спершу В. Портников коротко оглянув експозицію музею, після чого й почалася власне презентація книги.

Автор розповів про мету, яку він переслідував при написанні твору – щоб книгу  зрозуміли і сприйняли не лише в Україні, а і в Європі, а різних мовних просторах (на разі книга вже перекладена португальською та івритом). Він ще й вголос прочитав один із уривків книги – про погром (на прохання гостей) – слова ніби прості й звичайні, але при цьому жахаючі.

В. Портников висловив також думку, яка сподобалася всім: «Вважаю, що культурне життя не має зосереджуватися лише в столиці. В інших містах і містечках є дуже багато цікавого і оригінального, і в цьому сенсі Волинь для України своєрідний край».

Далі була дискусія: починаючи від понять «кохання» і «любов», та вживання слова «пан» і «пані» в сучасній мові, та взагалі мовна політика, про космополітизм, не обійшли й Каталонію. І, звичайно, Майдан під Верховною Радою. Дискутували довго – дві з попловиною години, після чого автор підписував книги.

На зустрічі була і Надія Косміаді, власниця Арт-ательє Георгія Косміаді, вона запросила В. Портникова до себе і показала йому колекцію свого батька. Дуже приємно і важливо для рівнян, що п. Надія продовжує традиції свого батька і бере активну участь у культурно-мистецьких заходах міста.

Загалом зустріч сподобалася всім, і самому гостю теж – про це він написав:

«Чудова зустріч у Рівному. Дякую, Олександру Булизі, за організацію. І всім гостям, особливо - Надії Косміаді, яка стала справжнім символом оновлення культурного життя Рівного».

 

30.10.2017

С н с   Лілія Толстуха