ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ "ПОРТРЕТИ ДОБРОВОЛЬЦІВ НА ВІЙНІ"

30 січня 2018

29 січня 2018 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Портрети добровольців на війні». Виставка вже експонувалася в Києві, Івано-Франківську, Тернополі, Львові і ось тепер приїхала до Рівного. Всього робіт 105, написаних харківським художником Сергієм Пущенко. Він, також боєць добробату, створив ці портрети з натури в 5-му окремому батальйоні ДУК ПС та 5-му батальйоні УДА впродовж травня 2015 – квітня 2017 року. Техніка – полотно і олія, папір і соус; розмір – 80х60 см.

        На відкриття виставки прийшли бійці 5-го батальйону Української Добровольчої Армії – нині діючі та вже у відставці, їх родичі, друзі. Для них відкриття цієї виставки стало нагодою зустрітися з побратимами, поспілкуватися, згадати, багато хто з них знаходиться у короткій відпустці. Приїхали до Рівного бійці батальйону з Миколаєва, Житомира, Одеси, Києва. Були і волонтери - з Рівного, Харкова (Леонід Онищенко з  волонтерської групи «Вольниця»). Прийшла група військовослужбовців Національної Гвардії України (м. Рівне).

        На початку о. Леонід, капелан Окремої Тактичної Групи «Волинь» прочитав молитву. Ведучий нагадав, що виставка відкривається в пам’ятний день – День Пам’яті Героїв Крут. Павло Дука, засл. артист України, і Віктор Кравченко виконали пісню «Чуєш, мій брате» (написана в 1918 році студентами, може, хтось і з них і брав участь у тому бою) і «Марш Січових стрільців».

Сергій Пущенко представив свої роботи, зазначив, що малював портрети в один прийом, бо так диктувала фронтова обстановка. Він хоче, щоб ці портрети, його мистецька зброя,  стали вкладом в історію боротьби українців проти агресора, в історію, яка створюється на наших очах. А також, щоб зафіксувати український військовий феномен – створення добробатів на початку війни.

        На портретах зображені різні персонажі – снайпери, розвідники, командири, штурмовики, артилеристи, мінометники. Є серед них і рівненчани: Друг Міха, Друг Далі, Друг Діма, Друг Дізель, Подруга Мама (начмед). Виступали бійці батальйону, розповідали більше про своїх побратимів, аніж про себе. Друг Вітер зазначив, що художнику вдалося в рисах обличь показати внутрішній стан бійців, волю, рішучість, непохитний патріотизм, що світяться в їх очах.

        С. Пущенко також презентував свою книгу-альбом «Портрети добровольців на війні», яку він видав власним коштом. Він звернув увагу глядачів на підписи під портретами – це автографи добровольців, вони стисло але чітко формулюють свою мотивацію – чому вони пішли на фронт і за що воюють.

 

        Для учасників презентації співали також Христина Панасюк (волонтерка), Назар Волощук, відомий рівненський бандурист.

                Виставка діятиме до 18 лютого 2018 року.

 

 

30.01.2018

С н с   Лілія Толстуха