ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ "НІМЦІ В УКРАЇНІ: ІСТОРІЯ ТА КУЛЬТУРА"

17 лютого 2018

16 лютого 2018 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї почала свою роботу мобільна виставка «Німці в Україні: історія та культура». Організаторами її виступили Валентина Данілічева – старший науковий працівник музею, і члени Рівненської обласної громадської організації «Німецьке товариство» “Відергебурт” (“Відродження”). На відкриття прийшли історики, краєзнавці, журналісти, члени німецького товариства, а також, і це приємно, представники рівненських товариств польського, білоруського, єврейського. Прибув і Володимир Піньковський – голова Всеукраїнської громадської організації «Відергебурт».

         Олександр Булига, директор музею, привітав громаду з відкриттям нової виставки, яка, безсумнівно, викличе інтерес у відвідувачів, адже музей регулярно організовує заходи, присвячені рівненським національним товариствам, які функціонують у Рівненській області. Саме п. Валентина Данілічева досліджує, вивчає, постійно працює з членами національних меншин Рівненщини, запрошує їх на різноманітні заходи, що проводяться в музеї.

         В. Піньковський розповів про створення виставки та її авторів – Альфреда і Ольгу Айсфельд, нагадав про місця, де були зосереджені німецькі колонії на Рівненщині – Рівне, Корець, Дубно, Здолбунів. Виставка  систематизує історичну інформацію про німців України.

        Впорядковані за темами, ці дані представлені на стендах німецькою та українською мовами і проілюстровані картами, документами і фотографіями. Історія і культура німців в Україні представлена на 23 стендах , починаючи від Х століття і закінчуючи 1939 роком.

        В. Данілічева представила виставку, особливо ту її частину, що  стосується Рівненщини. На Волині перші баварські купці з’явилися в ІХ ст. «Після 1770 року німецькі ремісники почали селитися в містах Корець, Рівне, Тучин, Дубно. Німецькі колонії на Волині створювалися на землях поміщиків, які укладали з німцями довгострокові контракти на оренду ділянок». (Каталог «Мобільна виставка Німці в Україні: історія та культура».-м. Київ, вул. О. Гончара, 44).

        Мобільну виставку доповнюють матеріали з фондів Рівненського краєзнавчого музею про українських німців, які є в списку відомих визначних особистостей краю:

  1. Ніколаус Арндт (1928-2017) – перший голова історичного товариства «Волинь» у Німеччині, походив із родини волинських німців. Часто приїздив на Рівненщину, допомагав місцевим історикам, краєзнавцям досліджувати історію німецьких поселень. На виставці експонуються книги, написані ним про волинських німців:
    • «Ein Volhunier Erzählt»
    • «Die Familien Arndt und Stebner»
    • «Suche nach Heimat»
    • «Die Shitomirer Arndts»
  1. Федір Штейнгель (1870-1946) – барон, відомий український (німецького походження) громадський, політичний діяч, меценат, посол Української держави в Німеччині в 1918 році. Мав маєток у с. Городок поблизу Рівного, де в 1896 році відкрив приватний музей. В експозиції виставки- унікальні фотографії з родинного альбома.

 

Про історію поселення німців на Рівненщині, їх культуру, великий вклад в розвиток економіки, культури краю говорили Людмила Паламарчук, голова Рівненської громадської організації «Відергебурт» (висловила сподівання, що в нових підручниках історії України з’являться сторінки, присвячені українським німцям); члени товариства Іванна Палій (висловила жаль, що ще й зараз є люди, які асоціюють нинішніх німців з фашистами, «а це зовсім інші німці»);  Віталій Лисачек. До речі, Іванна була одягнута в сучасний молодіжний баварський костюм, який їй дуже личить.

        Людмила Леонова, начальник відділу Державного архіву Рівненської області, розповіла, які цікаві матеріали про німецьких колоністів на Рівненщині зберігаються в архіві, бажаючі мають можливість з ними ознайомитися.

        Члени товариства подякували Рівненському музею за організацію виставки, а В. Данілічева подякувала студентам РДГУ, які також долучилися до підготовки виставки (студенти зараз проходять практику в музеї).

                Виставка триватиме до 4 березня 2018 року.

 

17.02.2018    С н с   Лілія Толстуха