ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ І. ПУЩУКА "ВОЛИНЯНИ ПРО "ВОЛИНЬ-43": УКРАЇНСЬКА ПАМ'ЯТЬ ПРО ПОЛЬСЬКУ ЕКСПАНСІЮ НА УКРАЇНСЬКИЙ ПІВНІЧНИЙ ЗАХІД У 1938-1943 РР. УСНОІСТОРИЧНІ СВІДЧЕННЯ"

22 лютого 2018

22 лютого 2018 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація книги історика з Луцька, кандидата історичних наук Івана Пущука «Волиняни про Волинь-43:українська пам’ять про польську експансію на Український Північний Захід у 1938-1944 рр. Усноісторичні свідчення».

 

Автор впродовж 18 років проводив опитування мешканців кожного існуючого тоді населеного пункту Волинської, Рівненської областей, Південної Волині (Кременеччини), а також тодішніх українськомовних місцевостей Холмщини, Підляшшя і Берестійщини. Саме ці матеріали дали можливість  накопичити аутентичний матеріал для створення книги про українсько-польське протистояння, яке ось уже 75 років нагадує про себе болісними, трагічними для обох народів сторінками.

До музею прийшли журналісти, історики – викладачі університетів, члени громадських організацій, студенти-практиканти спеціальності «Культурологія, Музейна справа» Рівненського державного гуманітрного університету,  мешканці Рівного, чиї батьки походять із холмщаків. Взяв участь у заході і Ярослав Мельник – начальник управління культури і туризму Рівненської облдержадміністрації, заслужений працівник культури України.

Олександр Булига, директор музею,  привітав громаду, нагадав про події на волинській землі 1943 року, закликав вивчати історію українсько-польських стосунків, спираючись на факти і свідчення. Він представив автора презентованої книги і надав йому слово.

Іван Пущук зробив короткий огляд подій на Волині 1938-1943 років, а далі розповів про свою багаторічну роботу з опитування свідків, результатом якої стало видання книги.

В обговоренні книги та подій 75-річної давнини взяли участь історики, дослідники, зокрема:

Ігор Марчук, зав. відділу «Інститут дослідів Волині» Рівненського краєзнавчого музею – «Для обох народів це була трагедія». «Свідчення, зібрані в книзі, є цінним історичним джерелом».

Андрій Жив’юк, к.і.н., доцент кафедри історії України МЕГУ – «мабуть, треба робити акцент та тому, що хтось розігрував цей сценарій протистояння. На жаль, ми не маємо доступу до архівів Російської Федерації, не знаємо, що зберігається в архівах США, Німеччини. І тому ми йдемо до мешканців сіл, запитуємо їх. Хоча на віру не все можна сприймати, треба все обговорювати. А в цілому, автором проведена титанічна робота».

Ярослав Мельник – «Ми повинні знати свою історію, вивчати її, щоб не допускати помилок. Дослідженням такого роду проблем  у відносинах країн повинні займатися спершу історики, і лише потім політики. І нам не слід забувати, що Польща першою визнала незалежність України в 1991 році».

На завершення І. Пущук звернувся до місцевих дослідників з про ханням долучитися до проведення аудіозаписів спогадів мешканців Рівненщини, не зволікаючи, щоб не втратити той безцінний матеріал, який ще зберігається в їх пам’яті.

 

22.02.2018

С н с   Лілія Толстуха