ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ "З ІСТОРІЇ ТРИЗУБА ТА ГРИВНІ"

26 лютого 2018

26 лютого 2018 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка «З історії тризуба та гривні» -до 100-річчя затвердження тризуба державним гербом Української Народної Республіки і запровадження гривні. З 25 лютого 1918 року тризуб став державним гербом Української Народної Республіки, а 1-го березня відбулося ухвалення закону УНР про гривню, яка стала основною грошовою одиницею незалежної країни.

        На виставці експонуються: давні зображення тризуба (на пластинках доби Київської Русі, на цеглині 18-го століття); зображення тризуба на грошах УНР 1918 року; на значках, кокардах, особистих речах вояків УПА, на вишивках народного одягу, на жіночих прикрасах (сережки); на відзнаках вояків сучасної української армії.

        Експонується також нумізматична колекція з фондів Рівненського обласного краєзнавчого музею: Державні кредитові білети Української Народної Республіки, гривні та марки-шаги різних номіналів 1918 року випуску, гривні незалежної України, ювілейні монети присвячені Українській революції та її діячам.

        Гостей музею привітав директор музею Олександр Булига і нагадав, що з 2017 року в Україні відбуваються заходи, присвячені 100-річчю Української революції 1917-1921 років. Минулого року в музеї організували ряд заходів з цього приводу, в т.ч. наукову конференцію, виставку «Діячі УНР, які мешкали на Рівненщині у 20-30-х роках ХХ ст». Сьогоднішня виставка продовжує заходи з відзначення цієї знаменної дати, а в 2019 році ми відзначатимемо 100 років з часу тимчасового перебування уряду УНР в м. Рівному.

        О. Булига передав слово Ігорю Марчуку, керівнику робочої групи зі створення виставки, завідувачу відділу музею «Інститут дослідів Волині». П. Ігор розповів про розділи, з яких складається виставка, про раритетні предмети, які експонуються.  Гості виставки поділилися своїми спогадами про те, як українські державні символи допомагали згуртовувати людей на різних етапах боротьби за незалежність України:

        Микола Вельгус, член НРУ, скарбник: «З 1989 року ми почали шукати інформацію про національні символи тризуб і прапор, виготовляли значки, розповсюджували серед людей, а це не подобалося тодішній владі».

        Назар Волощук, головний спеціаліст відділу регіональної культурної політики Управління культури і туризму Рівненської ОДА, бандурист: «В 1972 році у нас в квартирі кагебісти проводили обшук – шукали одну книгу національного змісту, та не знайшли, а натомість випадково натрапили на ще одну «крамолу» - серед книжок лежали кілька зразків українських грошей 1918 року, на яких – увага!! були зображені тризуби!»

        Учасники АТО Сергій Новак і Володимир Кукурудза розповіли про значення державного герба України в створенні і розвитку сучасної української армії.

        Виставка, хоч і не досить велика за об’ємом, проте насичена рідкісними експонатами і, безперечно, буде цікава відвідувачам.

         Виставка діятиме до 31 травня.

 

26.02.2018

С н с   Лілія Толстуха