ПРЕМ'ЄРА ФІЛЬМУ "ГРЕЦЬКИЙ ГОРІШОК"

3 квітня 2018

ПРЕМ’ЄРА ФІЛЬМУ «ГРЕЦЬКИЙ ГОРІШОК»

 

 

2 квітня 2018 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася прем’єра документального фільму Грецький горішок». Режисер Віктор Булига, оператор Сергій Зінчук.

 

         Це документальний біографічний фільм, який розповідає про долю художника та педагога Георгія Косміаді. Стрічка намагається всебічно передати життєпис цієї насправді непересічної особистості, про яку ще декілька десятків років тому майже ніхто не знав у Рівному, вже не кажучи про інші міста. Глядач також дізнається про всі поворотні точки в долі "Грецького горішка", які зіграли найважливішу роль у житті людини, яку, незважаючи ні на які випробування долі, ніхто і ніщо не зміг ніколи зламати чи розколоти.

На цю значну подію в культурному житті міста прийшло багато мешканців Рівного – звичайно, художники, працівники обласного архіву, актори, члени національних культурних товариств, школярі Рівненської Української Гімназії (Г. Косміаді свого часу викладав тут), автори фільму і його учасники, та головний гість – пані Надія Саннов-Косміаді, дочка Георгія Косміаді.

З великою зацікавленістю гості переглянули фільм (тривалістю 100 хвилин). В нашому місті вже багато знають про особистість Георгія Косміаді, але автори фільму знайшли нові цікаві факти, деталі, спогади, які поглибили знання про цю неординарну постать, що залишила такий глибокий слід в культурному та освітньому житті Рівного 20-30-х років ХХ століття.

Після перегляду дослідники життя і творчості Г. Косміаді розповіли про свою участь у створенні фільму – Людмила Шлапак, Лариса Костюк, Наталія Тарасевич, висловили свої побажання і зауваження авторам. Петро Подолець – голова обласної організації НСХУ запропонував подати кандидатуру пані Надії Косміаді на присвоєння їй звання «Почесний громадянин міста Рівного». Присутні гаряче підтримали цю пропозицію.

Пані Надія у своєму виступі звернулася до молоді, якої багато було в залі, і ось  головна її теза: «Намагайтеся творити – малюйте, ліпіть, співайте, створюйте своїми руками, щоденне життя минає, буденність забувається. А краса живе вічно».

Потім були обговорення фільму в кулуарах, спілкування з Надією Косміаді, яка любить зустрічі, охоче відповідає на всі запитання.

 

03.04.2018

С н с   Лілія Толстуха