ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ А. БОНДАРЧУКА "УКРАЇНА. ГОЛОДОМОР 1946-1947 РОКІВ"

15 травня 2018

 

КНИГА ПРО ГОЛОД В УКРАЇНІ В 1946-1947 РОКАХ

 

ПРЕЗЕНТОВАНА В РІВНЕНСЬКОМУ ОБЛАСНОМУ

 

КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ

 

            Сьогодні в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся перший захід Програми «Музейного марафону-2018» - презентація книги Андрія Бондарчука «Україна. Голодомор 1946-1947 років: непокараний злочин, забуте добро».

Книга є спробою подати Голодомор 1946-1947 років при допомозі вчених, свідків, документів як цілісну трагічну подію у її проявах, а три совєцькі голодомори – як складову політики, спланованою системою нищення України, упокорення духу українського народу Московією, царською, комуністичною, сучасною російською імперією і його незнищенність, високі моральні якості населення Західної України в нелегкі часи.

           

        Книгу презентував сам автор - Андрій Бондарчук. Він окреслив історичну та економічну ситуацію в повоєнній Україні і зазначив, що по своїй суті голодомори в нашій країні були інструментом комуністичної системи з упокорення нації; в Західній Україні ця система зламала любов українців до землі, до праці.

        А. Бондарчук найперше зауважив, що про голод 1946-1947 років в Україні відомо дуже мало, навіть високі чиновники не знають про цю трагічну сторінку, і п. Андрій вважає, що для них із цього питання слід організувати своєрідний лікнеп.

        На зустріч з автором прийшли краєзнавці, студенти і викладачі рівненських університетів, журналісти, директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк.

        П. Андрій розповів про те, як створювалася книга, який багатий матеріал надійшов від свідків – дітей тих, хто виживав у голодні сорокові. Він сам волинянин, пам’ятає і пережив голод, і згадує, як кожного дня,  у кожний двір заходили по кілька чоловік зі східної, центральної, південної України, просили допомоги. І щирі, добрі волиняки ділилися, чим могли. Як каже автор, за логічними, фактичними підрахунками допомогу в Західній Україні отримали близько 6 млн наших земляків зі Сходу.

        Книга складається з трьох частин: І. Архівні матеріали. ІІ. Наукові дослідження. ІІІ. Свідчення дітей тих, хто пережив голод. Це не чисто наукове видання, бо, як пояснив автор, він хоче, щоб книгу могли читати всі, а не тільки науковці-дослідники.

        Передмову написав Левко Лук’яненко – Герой України, письменник, народний депутат України І-ІІ, ІУ-У скликань, колишній довголітній голова Асоціації дослідників голодоморів.

        П. Андрій звернув увагу гостей на обкладинку книги. На ній фотографія єдиного у Україні пам’ятника волинянам, які рятували українців-східняків від голодної смерті.

        Своїми враженнями від книги поділилися Андрій Жив’юк, Ігор Марчук, Олександр Денищук. А Назар Волощук – головний спеціаліст управління культури і туризму Рівненської обладміністрації, бандурист – виконав пісню «Щось сьогодні я дуже сумую».

        В заключному слові А. Бондарчук оголосив, що примірники книги він передає безкоштовно всім обласним та районним бібліотекам, а також запевнив, що робота над цією темою буде продовжена.

 

14.05.2018

С н с   Лілія Толстуха