ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПРОЕКТУ "ВИСТАВКА ОДНОГО ЕКСПОНАТА"

16 травня 2018

Третій день «Музейного марафону-2018»

 

 

 

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПРОЕКТУ

 

«ВИСТАВКА ОДНОГО ЕКСПОНАТА»

 

 

            16 травня 2018 в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація проекту «Виставка одного експонта» - картина «Будинок Гете у Веймарі». Автор проекту Галина Данильчук (завідувачка відділу виставок) виставила на огляд картину, яка зберігається у фондосховищі музею та має цікаву історію.

            В своїй розповіді-презентації Г. Данильчук об’єднала Валентину Довгер, Гете, Анатолія Терещука, гінкго. Цю несподівану групу Галина зібрала віртуально, за допомогою слайд-шоу,  біля картини «Будинок Гете у Веймарі» (копія, автор невідомий).

            Валентина Довгер – в період окупації Рівного соратниця радянського розвідника Ніколая Кузнєцова – арештована німцями, опинилася в концтаборі в Німеччині, через пару років повернулася звідти з деякими трофейними речами, серед яких була і ця картина та переїхала до м. Воронеж. В 1981 році Г. Данильчук (науковий працівник музею Н. Кузнєцова в Рівному) їздила до В. Довгер і повернулася від неї з двома валізами речей для музею. Картина була серед них і зайняла своє місце в експозиції музею – а саме в меморіальній кімнаті Н. Кузнєцова. На початку 90-х років музей Н. Кузнєцова був розформований, а експонати перевезені до краєзнавчого музею.

            Йоганн Вольфганг Гете – геніальний німецький поет – мешкав у будиночку, зображеному на картині, коли жив у Веймарі. Пані Галина, за допомогою слайдів, прочитала лекцію на тему «Гете у Веймарі», продемонструвавши великий блок листівок, фотографій будиночка, а також картин різних художників і з різних ракурсів.

            А як же пов’язується Гете з Анатолієм Терещуком з Рівного? Свого часу пан Анатолій дуже зацікавився дивовижним деревом Gingo Biloba, почав його вирощувати. А у Гете є ніжно-ліричний вірш «Gingo Biloba», ще й на цьому аркуші він прклеїв листочок гінкго. І цей вірш прочитала гостям презентації одна із відвідувачок.

            Ось така тоненька ниточка простягнулася від Рівненського краєзнавчого музею до будиночка Гете у Веймарі.

 

16.05.2018

С н с  Лілія Толстуха