МУЗЕЙНІ ГОСТИНИ-2018

23 травня 2018

МУЗЕЙНІ ГОСТИНИ-2018

19 травня 2018 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося традиційне фольклорно-етнографічне свято «Музейні гостини», присвячене Міжнародному дню музеїв та Дню Європи – двадцять сьомі гостини.

         На свято прибули майстри народної творчості Рівненської області, а також Волинської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської,Полтавської. Кіровоградської та м. Києва - близько 250 майстрів народної творчості.

         Свої вироби в різних видах традиційного та сучасного народного мистецтва представляли майстри кераміки, соломо- та лозоплетіння, декупажу, канзаші, писанкарства, обробки дерева та металу, різьблення, розпису по дереву і на склі, травоплетіння, вишивки, плетіння гачком, виробів зі шкіри й бісеру, народної іграшки, втинанки, ткацтва, бджільництва. Відбулися майстер-класи з писанкарства та гончарства.

         Перед початком свята військовий духовий оркестр Оперативного командування «Захід» виконував святкові композиції (диригент – майор Анатолій Мазурок).

         Об 11-й годині відбулося відкриття свята. З вітаннями до організаторів і гостей звернулися директор музею Олександр Булига, мер міста Рівне Володимир Хомко, заступник голови Рівненської обладміністрації Світлана Богатирчук-Кривко, народний депутат України, народна артистка України Оксана Білозір.

         «Укрпошта» підготувала для музею святковий сюрприз – прямо на подвір’ї, перед входом, відбулося спецпогашення марки із зображенням Рівненського обласного краєзнавчого музею і його унікального експоната – картини «Козак Мамай». Всього таких марок випущено тисячу штук. В цьому дійстві взяли участь представники «Укрпошти» і почесні гості свята.

         Зразу потому відбувся великий концерт майстрів народного та сучасного мистецтва. А розпочалася програма з пісні «Плакала калина», яку виконали військовослужбовці 130-го окремого розвідувального батальйону м. Рівне – ст. прапорщик Микола Фесовець та капітан Валентин Вознюк, які зовсім недавно повернулися зі Сходу України.

         Дуже приємно, що свято в Рівному відвідали представники мережі» Віа Регіа – культурний щлях Ради Європи» на чолі з керівником проекту п. Юргеном Фішером і директором п. Кароліною Фішер.

         Перед гостями свята виступили солісти, хори, танцювальні колективи, хор ветеранів «Патріот», бандуристи, етно-музиканти… Козаки варили куліш та пригощали бажаючих…   Було весело і цікаво.

 

21.05.2018     С н с   Лілія Толстуха