ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ "ІСТОРІЯ РІВНОГО В СПОГАДАХ І НЕ ТІЛЬКИ..."

2 серпня 2018

 

Першого серпня 2018 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація книги «Історія Рівного в спогадах і не тільки…» -Рівне: О. Зень 2018.

        Автори: Ніна Микитівна Заяц і Валентина Федорівна Данілічева. Ніна Заяц народилася 1924 року на хуторі Сороківка (нині Березнівський район) в українській хліборобській родині. Навчалася в школах різних сіл. В 1936 році родина переїхала до Рівного. Тут Ніна завершила шкільне навчання, закінчила два класи торгівельної гімназії, та почалася Друга світова війна. В своїх спогадах Ніна Микитівна описує події німецького окупаційного періоду в Рівному – 1941-1944 років. Причому розповідає про те, що бачила особисто. Згадує трагічні, жахливі випадки із життя рівнян, яким довелося пережити ті пекельні роки – бомбардування, арешти, розстріли української інтелігенції Рівного в кар’єрах Видумки. А в 1943 році їй прийшлося працювати на складі, де пакували речі, награбовані німцями, в тому числі і майно, яке залишилося після розстріляних євреїв. Дівчата між собою змовилися і почали бити порцеляновий посуд і щільно вкладати осколки в ящики. Одну з чашок Ніна винесла з собою, зберігала як пам’ять про розстріли євреїв, і в 1993 році передала її до Рівненського краєзнавчого музею.

        Пані Ніна розповідає також про відомих рівненчан Г. Лукашевича, і М. Носаля, з якими тісно спілкувалася свого часу.

        Валентина Данілічева, старший науковий працівник відділу історії музею, підтримувала дружні стосунки з Ніною Микитівною – і в безпосередніх зустрічах, і листовно, до 2004 року, коли Ніна Микитівна відійшла у вічність. Але стосунки продовжуються – вже тепер з родиною. Ще за життя Ніна Микитівна передала свою колекцію зібраних нею речей, серед яких багато раритетних, Рівненському краєзнавчому музею. Доповнюють цю колекцію і члени родини, зокрема, племінниці Оксана Грицик та Любов Крайлюк – вони живуть нині в Рівному.

        Книгу презентувала Валентина Данілічева, багато цікавого розповіла про свої зустрічі з Ніною Микитівною. Спеціально до презентації п. Валентина підготувала виставку речей з колекції пам’яток історії та культури, любовно зібраною пані Ніною.

        В презентації взяли участь члени родини Ніни Заяц, учасники польського і чеського культурних товариств, працівники обласного архіву, краєзнавці. Ярослав Ковальчук, керівник культурно-просвітницького центру імені Т.О. Сосновського, подарував музею видану Центром книгу “PODROZE MARZEN` POLSKA”.

 02/08/2018

SENIOR RESEARCHERlILIYA TOLSTUKHA