У Рівненському краєзнавчому музеї відкрилася фотовиставка Назарія Іваніва «Миттєвості».

12 грудня 2018

    Перша персональна виставка світлин рівненського фотолюбителя Назарія Іваніва, що має назву «Миттєвості»,  відкрилася у  виставковій залі Рівненського обласного краєзнавчого музею. На виставці представлено  36 робіт майстра, зроблених ним впродовж року, що минає. 

Назарію Михайловичу Іваніву 37 років. Народився в Тернополі, а згодом сім’я переїхала до Рівного.  Закінчив Рівненську школу № 12.  Його батько Михайло Іванів - відомий музикант-скрипаль, працював концертмейстером камерного оркестру Рівненської обласної філармонії, заслужений артист України. Зростаючи в сім’ї музиканта, Назарій теж подавав надії на продовження династії скрипалів і почав навчання у Рівненському музичному училищі. Навчання перервав, пішовши на півтора роки на військову службу. Після повернення з армії різко змінив скрипковий смичок на перукарські ножиці. І сьогодні у Рівному Назарія Іваніва добре знають сотні містян, як прекрасного фахівця-перукаря. Як стверджує Назарій, він любить свою професію, відноситься до неї дуже серйозно і творчо.

Фотографувати почав ще в шкільні роки, але по-справжньому став займатися фотополювання років п’ять тому.  У кожній світлині автора зафіксовані прості і одночасно чарівні миттєвості життя, що вирує навколо нас. Він вміє бачити через об’єктив фотокамери так, як бачать художники,  справжні митці. Його знімки – це пейзажі, портрети, рідне місто,  це спостереження за дітьми, простими перехожими.  Світлини цікаві не лише за змістом, а й за технічним вирішенням.  Назарій чи не єдиний з відомих рівненських фотомайстрів, хто захопився інфрачервоною зйомкою.

Свої роботи Назарій викладав у соціальній мережі Фейсбук, де привернув до себе увагу і схвальні відгуки багатьох знавців і поціновувачів фотомистецтва.  Саме через Фейсбук і відбулося знайомство і запрошення фотомитця до організації виставки в обласному музеї. Із тисяч відзнятих світлин, автор відібрав лише 36 – число кадрів у звичайній фотоплівці, якою донедавна десятиліттями користувалися покоління фотографів.

    На відкриття виставки в грудневе надвечір’я до музею прийшли десятки друзів по фотографічному цеху і поціновувачів таланту Назарія Іваніва. І кожен, хто ділився своїми враженнями від виставки, відмічали його вміння бачити цікаве у простому, його художній смак, креативність у технічному вирішенні фотозйомки.  Більшість робіт,представлених на виставці, зафіксували миттєвості життя Рівного та його околиць.  Світлини природних закутків – це справжні мистецькі пейзажі, його фотоурбаністика – акцентує увагу на красі архітектурних форм, фотоексперементи з інфрачервоним технічним вирішенням – додають відомим міським пейзажам казкової містичності.

     Та чи не найбільше радів за Назарія його батько  маестро Михайло Іванів.  Скрипаль, який десятки років  виступав на різноманітних сценах Європи, нині,щоб не звертати на себе увагу, грав для сина свою чарівну музику за лаштунками виставкової музейної зали.     Ось такі вони, безмежно талановиті і щирі у своєму засіві цього світу прекрасним, рівняни Іваніви!

 

Автор проекту

Галина Данильчук – завідувачка відділу виставок Рівненського краєзнавчого музею