КОЛЕКЦІЯ РІВНЕНСЬКОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ ПОПОВНИЛАСЯ НОВИМИ ЕКСПОНАТАМИ

14 грудня 2018

Протягом листопада-грудня колекція музею поповнилася рідкісними експонатами - вуликами-колодами, які традиційно використовували в Україні до поч. ХХ ст. На Поліссі колодні вулики виготовляють та використовують і нині. Найближча збірка старовинних вуликів знаходиться у Сарненському історико-етнографічному музеї, а Рівненський музей досі не мав жодного подібного експонату. До того ж виявилося доволі складним завданням домовитися про придбання і перевезти хоча б один такий вулик. Нарешті, завдяки допомозі співробітника музею Миколи Андрощука нам подарували вулик з с. Зносичі Сарненського р-ну. Власник вулика (Павло Рудник) розповів, що його зробив батько, який тримав пасіку. Виготовлений він зі стовбура тополі і у верхній частині має пази для невеликих рамок. Інший вулик (давнішої конструкції) був подарований Миколою Хомичем, який привіз його з с. Воронки Володимирецького р-ну.

Ще влітку музейні співробітники (О. Черницький, О. Войтюк, О. Нагорнюк) розпочали роботу по експериментальному відтворенню технології виготовлення традиційних колод-бортей. Для цього треба було кілька днів видовбувати борть (штучну камеру-дупло) за допомогою старовинного інструменту – «пєшні», яка була придбана в с. Копище Олевського р-ну на Житомирщині. Це давній інструмент для деревообробки, схожий на долото, насаджене на довге дерев’яне масивне руків’я. Отже, тепер на території нашого музею є кілька типів вуликів-колод: природня борть-дуплянка зі зрізаного біля музею каштану (у цьому дереві справді були бджоли, які під час загорання дерева, на жаль, загинули); 2 борті (зрізані стовбури дерев з штучно виготовленою камерою); вулик з с. Воронки з наскрізь від верху до низу продовбаним отвором; вулик з с. Зносичі, за формою колодний, але з невеликими рамками у верхній частині, тобто має конструкцію, що є перехідною від старовинних вуликів-колод до сучасних рамкових вуликів.

Висловлюємо величезну подяку за подаровані вулики – Павлу Руднику та Миколі Хомичу, Андрію Ляшуку – за важливу допомогу в перевезенні вуликів, Юрію Ойцюсю та парцівникам Гощанської селищної ради за надання деревини для експериментального відтворення двох бортей.  Навесні ми плануємо почистити та відремонтувати усі вулики і розташувати їх в музейному парку, де  вони стануть частиною нашої експозиції.