НОВІ ІЛЮСТРОВАНІ ВИДАННЯ ПРО РІВНЕ МІЖВОЄННОГО ПЕРІОДУ ПРЕЗЕНТУВАЛА ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ "МНЕМОНІКА"

16 січня 2019

Громадська організація «Мнемоніка», яку очолює доктор історичних наук  професор  кафедри всесвітньої історії РДГУ  Максим Гон,  підготувала та видала накладом у 500 примірників настінний календар на 2019 рік  «Полікультурне Рівне» та настільну  гру «Зникле місто» (накладом 300 прим.).  Це  ще один цікавий науково-просвітницький проект, який реалізує ця організація. Даний проект був профінансований Фондом демократії Посольства США в Україні.

ГО «Мнемоніка» впродовж декількох років своєї діяльності співпрацює із Рівненським обласним краєзнавчим музеєм. Зокрема, у щойно виданому календарі, вміщені окремі світлини з родинних альбомів рівнян міжвоєнного періоду, які були зібрані музейниками.

Три старих фото із сімейного архіву працівниці музею Тамари Василівни Аладько – яскрава ілюстрація рівненської родини, у якій єдино сплелись  коріння різних національностей.  Усіх присутніх на презентації схвилював короткий спомин  пані Тамари про своїх найрідніших - двох сестричок Тамару і Галю Давидюк, свою маму і тітку, яких розлучила війна.  Старша з них, Тамара,  пізніше опинилася за океаном. Лише по війні сестри знайшли одна одну. А в пам’ять про сестру, яку гітлерівці вивезли до Німеччини, Галя назвала свою єдину донечку Тамарою. На світлинах в календарі вони міцно тримаються за ручки, йдучи вулицями старого Рівного.

До створення календаря долучилися рівненські краєзнавці та архівісти.

Презентована настільна гра «Зникле місто» має за мету сприяти знайомству школярів з минулим міста, коли в ньому пліч-о-пліч проживали представники різних віросповідань і національностей.  Цікаво, що малюнки, які використані на картках гри, створила талановита школярка із Рівненської української гімназії Олександра Власюк.  Вивчати історію міста, використовуючи такі ігри, справа захоплююча і результативна  перш за все для школярів, які  пізнають минувшину краю.

Друк настінного календаря та настільної гри здійснило Рівненське видавництво «Волинські обереги».

Усі присутні на презентації мали змогу одержати в подарунок календар та настільну гру. Решта ж примірників будуть роздані в бібліотеки і школи міста.

Галина Данильчук 

завідувачка відділу виставок