МАЙСТЕР-КЛАС ВІКТОРІЇ КИСИЛЕНКО - ВИГОТОВЛЕННЯ ЛЯЛЬКИ-ТРАВ'ЯНИЧКИ

6 березня 2019

06 березня 2019 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї вже вкотре відбувся майстер-клас від Вікторії Кисиленко. Цього разу до знаменитої рівненської майстрині з виготовлення народної іграшки прийшли учні 4-А класу рівненської ЗОШ № 20. Вони вчилися робити своїми руками один із багатьох видів народної іграшки – Ляльку-трав’яничку.

         Пані Вікторія детально показувала всі етапи виготовлення ляльки-забавлянки, яка побутували колись на Рівненському Поліссі. В основі ляльки- полотняний мішечок з духмяними травами, а ще жолудь (голова). Потім на ляльку одягали спідничку, фартушок, оформляли руки, волосся, заплітали коси. Майстриня терпляче вела дітей по всіх етапах процесу, заохочувала, підбадьорювала, і поступово рухи дитячих пальчиків ставали більш точними й упевненими.

         І ось робота завершена, діти з гордістю демонструють свої роботи.

         Майстриня наголошує, що ганчір’яна лялька із природних матеріалів була безпечною для дитини, теплою. І ще вона каже, що «народна іграшка – це моє життя».

         Пані Вікторія пообіцяла, що з задоволенням ще прийде до учнів цієї школи і навчить їх робити ще інший вид народної ляльки. Вона також подякувала музею за пропаганду народної іграшки.

 

06.03.2019

С н с   Лілія Толстуха