В РІВНОМУ ВІДБУЛОСЬ ЩОРІЧНЕ ФОЛЬКЛОРНО-ЕТНОГРАФІЧНЕ СВЯТО "МУЗЕЙНІ ГОСТИНИ"

27 травня 2019

27-й рік поспіль Рівненський обласний краєзнавчий музей проводить фольклорно-етнографічне свято «Музейні гостини». Щорічний захід зібрав на подвір’ї  краєзнавчого музею та парку Молоді тисячі рівнян і гостей міста.

Презентували cвої роботи  кращі вишивальниці, гончарі, ткалі, писанкарі, ковалі та художники з Рівненської, Івано-Франківської, Волинської, Тернопільської, Львівської, Дніпропетровської, Полтавської, Кіровоградської областей та м. Києва. У рамках дійства відбулися виставки-продажі виробів із дерева, соломи, лози, глини, шкіри та бісеру. Народні умільці проводили майстер-класи. Свої доробки на виставці-ярмарку також представили учні профтехзакладів області.

З нагоди професійного свята працівники Рівненського краєзнавчого музею були відзначені почесними грамотами та подяками від керівництва області, міста та адміністрації музею.

На подвір’ї музею на імпровізованій сцені відбувалася концертна програма, у якій брали участь військовий оркестр оперативного командування «Захід»,  фольклорні гурти, виконавці сучасної пісні, танцювальні колективи. Особливо хвилюючим став виступ танцювального колективу «Об’єднані серця». Дітки з особливими потребами під бурхливі оплески виконали танець на візках «Полька-Зустріч».

У музейному парку гостей свята частували різноманітними стравами та напоями  волонтери  ГО «Воїни світла», а козаки пригощали смачним кулішем.

Також у музейному парку діяла локація по традиційному бортництву. Співробітники РОКМ Олексій Нагорнюк та Олексій Черницький розповідали про реконструкцію бортницького промислу  та  про лезиво/жень (давній пристрій для підйому на дерево). Під керівництвом справжніх бортників Тетяни та Юрія Старинських з с. Князівка Березнівського р-ну гості свята мали змогу навчитися виготовляти воскові свічки традиційним способом сукання.

Популярністю відвідувачів користувалася локація «Історична реконструкція часів Київської Русі», де можна було побачити наживо відтворення 9-ти метрового варязького човна «Дракар Гунгнір», придбати сувеніри та прикраси місцевих ремісників та майстрів, зробити світлини в давньоруському одязі, потримати зброю тих часів.

 Чергові 27- мі Музейні гостини викликали шквал захоплень та позитивних емоцій в гостей та організаторів свята.

 

 

Надія Шаюн

ст. науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та інвестування.