У РІВНЕНСЬКОМУ ОБЛАСНОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ВІДКРИЛИ ВИСТАВКУ, ПРИСВЯЧЕНУ 30-РІЧЧЮ НАРОДНОГО РУХУ УКРАЇНИ

23 серпня 2019

23 серпня 2019 року у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «За Україну, за її волю» (до 30-річчя Народного Руху України).

Народний Рух України – перша в УРСР демократична масова громадсько–політична організація, що в кінці 80-х на початку 90-х років ХХ ст. об’єднала в своїх рядах тих, хто не хотів миритися з ідеологією та практикою тоталітаризму, жити на своїй землі на правах «молодшого брата» без власної історії, мови, культури. Рух був не лише громадсько-політичним об’єднанням, а насамперед єдиним противником Комуністичної партії і московського імперіалізму у багатовіковій боротьбі українського народу за національне визволення, і зумів об’єднати всі демократичні сили навколо єдиної мети – державної незалежності України.

З Днем Прапора та з відкриттям виставки усіх присутніх привітали в.о. директора музею Тетяна Самсонюк, заступник голови облдержадміністрації Світлана Богатирчук-Кривко, заступник голови Рівненської обласної ради та голова Рівненської обласної організації ВО «Свобода» Олексій Бучинський. Про діяльність Народного Руху України на Рівненщині присутнім розповіли Микола Вельгус - член правління НРУ, Іван Демянюк -  один із засновників РОО НРУ, Роман Омельчук - член НРУ, Валерій Войтович - художник, письменник, член НРУ. Усі присутні разом із співаком, бандуристом Назаром Волощуком, виконали пісню «За Україну, за її волю». Василь Якимов повідав про заснування та діяльність НародногоРуху України на Рівненському радіозаводі. На заході були присутні Сергій Кричильський - член НРУ, Тетяна Редюк - голова Рівненської міської організації «Союз українок», Є. Гладунова та М. Борейко - члени міського товариства української мови імені Т. Шевченка, члени НРУ. Мирослава Міськова-Горобець, голова обласної організації «Союз українок» та члени її родини доповнили захід виконанням улюбленої пісні Тютюнника та В. Червонія про прапор.

Інна Черницька

науковий співробітник відділу нової та новітньої історії