ВИСТАВКА "ТВОРЧІ МТТЄВОСТІ Г. КОСМІАДІ ВІДКРИЛАСЯ У РІВНЕНСЬКОМУ ОБЛАСНОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ

19 вересня 2019

Творчі миттєвості Георгія Косміаді» знову відкрилися у Рівненському краєзнавчому музеї.

 

18 вересня 2019р. у Рівненському краєзнавчому музеї відбулось відкриття виставки «Творчі миттєвості Георгія Косміаді».

На виставці представлені художні роботи Г. П. Косміаді різних періодів та роботи його учнів початку ХХст.

Георгій Косміаді – талановитий педагог, архітектор, художник, який жив у Рівному у 1917-1940 рр. Він викладав малювання та образотворче мистецтво у багатьох навчальних закладах міста.

Неодноразово виставки робіт Георгія Петровича та його учнів експонувалися у Рівному, Луцьку, Варшаві, Кракові, Познані, Гамбурзі та інших містах.

У 1940р. родина Косміаді переїхала до Німеччини. З собою, з-поміж інших, речей Георгій Косміаді взяв і роботи своїх кращих учнів.

У 1992р. до Рівного приїхала донька Георгія Петровича Надія, яка народилася у цьому місті. Згодом вона передала художні роботи батька та його учнів до Рівненського обласного краєзнавчого музею.

Відкрив виставку директор обласного краєзнавчого музею Олександр Булига.

На захід завітала Надія Косміаді, яка поділилася спогадами про батька та його учнів. «Мій батько був не лише одержимий малюванням, він хотів дати молоді все найкраще. Він казав: « Фарби, музика і слово поета – найголовніше, найкраще , що є в нашому житті», - згадує пані Надія.

Людмила Шлапак, старший науковий співробітник музею, повідала усім присутнім про те, як відбулося перше знайомство наукових співробітників музею з Надією Георгіївною у 1992році. Саме за її ініціативи розпочала роботу мандрівна виставка, присвячена творчості художника.

До слова були запрошені Віктор Гвоздинський( член Національної спілки художників), Тетяна Міненко ( завідувачка сектору мистецтв) та вчителі образотворчого мистецтва Рівненської українськоїгімназії Олена Бурець, та Олександрійської спеціалізованої мистецької школи-інтернатуКіщенко Марія.

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку, яка буде працювати  до кінця жовтня.

 

Н.Шаюн – ст. науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та інвестування.