В РІВНЕНСЬКОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ВІДБУВСЯ ПОКАЗ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО ФІЛЬМУ "ЙОСИП ПАЦУЛА. ВИБРАНИЙ ІЗ ТИСЯЧКИ"

27 вересня 2019

В рамках відзначення 75-річчя депортації українців з Польщі 26 вересня в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся показ фільму «Йосип Пацула. Вибраний із тисячки».

Автор ідеї – донька Йосипа Пацули, Ольга Нестерчук. Консультанти - Лариса та Юрій Пацули.

Із вітальним словом до присутніх звернувся директор музею Олександр Булига.

Автор сценарію та режисер стрічки Андрій Смусь розповів, що фільм складається із двох частин, кожна із яких розкриває окремий період життя та роботи науковця. Перша частина розповідає про історію роду Пацул, юні роки Йосипа, життя його української родини в Надсянні та примусове переселення на територію радянського союзу.

Друга частина – про життя та наукову діяльність Йосипа Пацули на Волині та у Рівному, активну громадську діяльність на початках відновлення української незалежності у 90-х роках, дослідницьку  та пошукову роботу із встановлення імен і біографічних відомостей про репресовану рівненську інтелігенцію.

Юрій Пацула зазначив, що фільм розкриває  ті сторінки діяльності його батька, які неможливо знайти деінде. 

Ольга Нестерчук, донька Йосипа Пацули, розповіла, що знімальна группа працювала у Рівному та на територіїПольщі - у місті Перемишль та околицях. Творча группа відвідала рідне село Пацул - Липа, з якого вони були виселені у 1947 році. На завершення заходу Ольга Йосипівна подякувала усім, хто долучився до створення фільму.

 

 Інна Черницька

науковий співробітник відділу нової та новітньої історії