У РІВНЕНСЬКОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ВІДБУВСЯ КРУГЛИЙ СТІЛ, ПРИСВЯЧЕНИЙ ДНЮ ЗАХИСНИКА УКРАЇНИ

10 жовтня 2019

10 жовтня у Рівненському краєзнавчому музеї відбувся круглий стіл, присвячений Дню захисника України.

Зі своїми доповідями виступили: Тетяна Міненко – завідуюча сектором мистецтв РОКМ (тема доповіді  - Покрова Пресвятої Богородиці: виникнення, традиції, символіка свята.), Олена Семенович – ст. науковий співробітник відділу давньої історії та археології РОКМ (тема доповіді -  «Козацька Покрова»: історія походження та побутування), Олександр Булига - директор РОКМ ( тема доповіді - Захист Почаївського монастиря під Покровом Богородиці влітку 1675 року), Ігор Марчук –завідуючий відділу нової та новітньої історії РОКМ (тема доповіді – Петлюрівці в рядах УПА), Інна Черницька –наукова співробітниця відділу нової та новітньої історії РОКМ (тема доповіді - 14 жовтня – День захисника України. Сучасні воїни Рівненщини).

Під час круглого столу  експонувалась виставка «Фактор свободи», організована Українським інститутом національної пам’яті та присвячена  українським діячам І. Мазепі, С. Бандері та С. Петлюрі. Біографії цих постатей різні, але їх єднає щире прагнення здобути для свого народу незалежність і право на самовизначення. І саме це викликало найбільший спротив Російської імперії та її ідеологічного наступника – Радянського Союзу, для яких слова «мазепинець», «петлюрівець» і «бандерівець» стали уособленням заклятого ворога, який ніколи не скориться і не стане рабом.

З вітальним словом виступив начальник управління культури і туризму Рівненської облдержадміністрації Ярослав Мельник, який привітав присутніх з прийдешніми святами  та розповів про низку заходів, що проходитимуть у місті до Дня захисника України.

Під час заходу усі присутні мали змогу прослухати  «Кант про Почаївську Божу Матір» у виконанні Василя Сліпака - оперного співака, який загинув  на Донбасі внаслідок російської агресії. Саме його світлина розпочинає виставку «Фактор свободи».

На завершення круглого столу доповідачі зробили традиційне фото на згадку.

 

Надія Шаюн 

ст. науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та інвестування.