У РІВНЕНСЬКОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ВІДБУВСЯ ЗАХІД, ПРИСВЯЧЕНИЙ 80-Й РІЧНИЦІ РЕПАТРЕАЦІЇ ЕТНІЧНИХ НІМЦІВ ІЗ ЗАХІДНОЇ ВОЛИНІ

4 грудня 2019

4 грудня 2019 р. в актовій залі музею відбувся захід до 80-річчя репатріації етнічних німців з Волині взимку 1939-1940 рр.

Організатори заходу: відділ нової та новітньої історії Рівненського обласного краєзнавчого музею, ГО «Товариство етнічних німців «Відергебурт» (голова Л.С.Паламарчук).

Валентина Данілічева, ст. науковий співробітник нової та новітньої історії розповіла, що репатріація для більшості волинських етнічних німців була трагічною, адже вони змушені були покинути землі, які обробляли більше 100 років.

На 1 вересня 1944 р. в Рівненській області нараховувалось лише 108 етнічних німців, а це усього 0,02% від загальної чисельності населення. Багатьох з цього числа було репресовано радянською владою.

Про історію своєї родини повідав історик, член німецького товариства «Відергебурт» - Віталій Лисачек.

Серед виступаючих також були Вітольд-Йосиф Ковалів - настоятель римо-католицької парафії Успіння Пресвятої Діви Марії в місті Острозі та Надія Косміаді, яка є «Почесним громадянином Рівного». Зокрема, пані Надія поділилася спогадами про те, як її родина в 40-х роках змушена була виїхати до Німеччини, а також як німецьких колоністів вивозили гужовим транспортом до найближчих залізничних станцій і далі потягом за новий кордон. 

На захід завітали члени товариства «Відергебурт»,представники громадських організацій національних меншин Рівного: польських, єврейського, керівництво Державного архіву Рівненської області, історики, краєзнавці та музейники.

 

Надія Шаюн

ст. науковий співробітник відділу марк

 

етингу, розвитку та інвестування