ВИСТАВКА "ТРАДИЦІЙНІ МУЗИЧНІ ІНСТРУМЕНТИ" ВІДКРИЛАСЯ У РІВНЕНСЬКОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ

16 грудня 2019

13 грудня у день пам'яті апостола Андрія Первозванного у Рівненському краєзнавчому музеї відкрилася виставка “Традиційні музичні інструменти”, створена на основі колекції музею та особистої колекції  відомого рівненського музиканта Андрія Ляшука.

 На виставці, окрім музичних інструментів (бандури, кобзи, скрипки, цитри, дудки-викрутки, сопілки, свистунці  тощо)  представлені живопис  художників М.Сівака, Н. Дейнеки,  графіка О.Сергеєвої, роботи різьбярів І.Коваленаса, Л. Тимощука.

2019 рік для Андрія Ляшука став ювілейним. На виставку завітали друзі-музиканти  - Юрій Ковальчук та Вікторія Ярмола з музичним подарунком від «Сільської музики».

Тетяна Гонтар – волонтерка, подарувала Андрію Ляшуку картину, на якій зображений сам ювіляр.

Впродовж заходу Андрій Ляшук демонстрував усім присутнім гру на різноманітних музичних інструментах. А їх у його власній колекції близько сотні – це і сопілки, і « джури», і кримсько-татарський інструмент баглама, і звичайно,  ліра. Саме на лірі музикант виконав кант « Хто кріпко на Бога уповає» та кант про Почаївську Божу Матір. Музикант є учасником численних фестивалів народної творчості в Україні і далеко за її межами.  Виконуючи  самобутні твори, він одночасно є яскравим популяризатором цього мистецтва.

Виставка триватиме протягом місяця, за цей час Галина Данильчук, яка є організатором виставки, планує провести майстер-класи по грі на музичних інструментах за участю Андрія Ляшука.

По закінченні заходу серед усіх присутніх був розділений смачний коровай.

 

Надія Шаюн

ст. науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та інвестування.