ЮЗЕФІНСЬКИЙ ДУБ - НАЙСТАРІШЕ ДЕРЕВО ПОЛІССЯ (ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ЗЕМЛІ)

22 квітня 2020

Вперше День Землі був відзначений у 1970 році, з того часу його проводять щороку 22 квітня.
Метою свята є привернення уваги суспільства до проблем екології, заклик дбати про природу.
Цей день – нагадування про екологічні катастрофи, день, коли кожна людина має замислитися над тим, як вона вона може допомогти у вирішенні екологічних проблем. Вважається, що сьогодні кожен мешканець планети повинен зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилеглі території, відмовитися хоча б на день від використання автомобіля чи висадити хоча б одне дерево.
У ювілейний День Землі хотілося б згадати про найстаріше дерево Полісся – це Юзефінський дуб, вік якого більше як 1300 років. Могутній стовбур найстарішого дуба – понад 8 метрів, діаметр на висоті 1,3м – 2,9 метрів. У висоту дерево сягає 20 метрів. Саме тому він потрапив у Книгу рекордів України.
Юзефінський дуб є природним скарбом, історичною спадщиною та гордістю Рокитнівського району. Територія де росте дуб-велетень дуже мальовнича і є ботанічною пам’яткою природи – Юзефінської дачі. Трапляються тут і веймутові сосни, батьківщина яких - Північна Америка, височенні столітні ялини, ліщина... Урочище й дотепер збереглося, як чарівний острів серед розлогих загоринських боліт.
За місцевими переказами Юзефінський дуб є свідком походів київського князя Ігоря 945 року, а тому має відповідне прізвисько «Дуб князя Ігоря». У ХХ столітті природознавці підтвердили цю легенду, визначивши за фітограмою вік Юзефінського дуба – 1000 років, завдяки чому він потрапив до переліку Природних чудес України.
Дуб настільки старий, що давно став схожим уже не на дерево, а на якусь прадавню руїну, овіяну вітрами, збатожену дошками, биту-перебиту блискавицями далеких і довгих віків. Саме після однієї такої блискавки, яка вдарила у дуб-велетень 28 червня 1997 року і зрізала найтовщу гілку, розкроївши кору дереву аж до землі, вчені–дендрологи визначили вік шанованого дерева.У його верховіттях гніздяться птахи, на його товстелезному стовбурі мешкають численні дрібні створіння.
Місцеві жителі вважають дуб-патріарх своїм оберегом, приходять до нього на розмову і відпочинок, біля нього фотографуються молодята на щастя у подружньому житті.