ПРОЄКТ "РІВНЕ МОДЕРНІСТИЧНЕ: МІЖВОЄННА АРХІТЕКТУРНА СПАДЩИНА"

27 квітня 2020

Рівненський обласний краєзнавчий музей є партнером проєкту «Рівне модерністичне: міжвоєнна архітектурна спадщина»

Проєкт «Рівне модерністичне: міжвоєнна архітектурна спадщина» спрямований на формування інформаційного поля щодо архітектурної спадщини м. Рівне 1920-30-х років, її  значення для збереження самобутності архітектурного простору і образу міста як одного з важливих ресурсів підвищення його туристичної привабливості.

Реалізація проєкту здійснюватиметься ГО «Інститут українського модернізму» за підтримки проекту ReHerit  та Європейського Союзу «Спільна відповідальність за спільну спадщину» (https://reherit.org.ua/rezultaty-konkursu-programy-mini-grantiv/?fbclid=IwAR0YtSjr0rpkhQnfDwT3S8PkK1qTwAWgBLvZKu7xjcbxuS1wBXHOPeCCrEk) у партнерстві з управлінням культури і туризму виконавчого комітету Рівненської міської ради, кафедрою архітектури та середовищного дизайну Національного університету водного господарства та природокористування, Рівненським обласним краєзнавчим музеєм впливатиме на підвищення поінформованості і відповідальності органів влади, власників, користувачів об'єктів при прийнятті рішень щодо ремонтів, реконструкцій з урахуванням їх архітектурної цінності.

Модернізація архітектурного образу міста Рівне, яка відбулась у міжвоєнний період (1921-1939 рр.) під впливом західноєвропейської і польської архітектури у складі Другої Речі Посполитої,  стала результатом використання нових підходів до формування міського середовища, символом нового етапу у житті міської громади. Сформована в той час архітектурна спадщина зазнала часткових втрат під час Другої світової війни і, згодом, у процесі розбудови Рівного у 2-ій пол. ХХ ст. в умовах Радянської України. Проте, до сьогодні збереглись  будівлі, різні за функцією (житло, храми, освітні, торговельні заклади) та архітектурним стилем (“цегляний стиль”, модерн, конструктивізм), які засвідчують якість та особливості архітектурного середовища міжвоєнного Рівного.  Однак,  до сьогодні в найширших колах громадськості міста залишається достатньо вкоріненою думка про низькі архітектурні якості міжвоєнної архітектури. У зв'язку з низьким рівнем поінформованості громади, фахівців-проектувальників, архітектурні об’єкти міжвоєнного періоду піддаються демонтажу, реконструюються,  втрачаючи свій первинний вигляд, а місто - матеріальне надбання, яке, у тому числі, підтверджує його статус історичного населеного пункту. Спадщина потребує якнайширшої популяризації і збереження з огляду на її значення як невід’ємної складової матеріальної, соціальної,  культурної історії міста; складової історичної і колективної пам’яті міської громади, а також - контексту, за яким можна реконструювати міську повсякденність того часу; інтегральної частини міжвоєнної європейської, польської та української архітектурної спадщини.

В рамках проєкту «Рівне модерністичне» заплановане проведення виставки на тему міжвоєнної архітектури Рівного, круглого столу за участі представників органів місцевої влади, українських та зарубіжних експертів у галузі охорони культурної спадщини, створення документального фільму.

Про терміни проведення усіх заходів будемо інформувати додатково.