ПАМ'ЯТІ ТАРАСА БІЛЬЧУКА...

2 травня 2020

Сьогодні, 2 травня, святкує свій ювілей – 60 років, відомий рівненський художник Тарас Миколайович Більчук. ВІТАЄМО!!! І ці вітання линуть з різних країн світу – від США і до Японії…» Саме так хотілося б розпочати допис, АЛЕ, НА ЖАЛЬ... Ще 14 серпня 2017 р. він відійшов у вічність.
Тарас Більчук для музею був не просто художником, він був справжнім другом, для сина і доньки – «не такий, як усі татусі, незвичайний, проникливий, художній, який носив багато капелюхів і навчив любити українське», для України – щирим патріотом з відкритим серцем, яке горіло Батьківщиною, громадським активістом, а для учасників Революції Гідності – ангелом охоронцем Майдану. У нашій пам’яті він назавжди залишиться усміхненим сивим вусанем у чорному плащі, від якого завжди пахло димом.
Хочеться згадати кілька штрихів з його біографії…
Народився Тарас Миколайович 2 травня 1960 року в селі Коршів Здолбунівського району. Закінчив художню студію у Рівному, потім - Львівську академію мистецтв.
Був серед учасників голодування під час «Революції на граніті».
Упродовж 13-ти років жив за кордоном. У Штатах відкрив власну студію Vision & Art, мав персональні виставки, проводив майстер-класи в університетах, оформляв церкви. Сюжети його картин пов’язані з Україною княжої доби, добою козацтва, є портрети і пейзажі.
2007 р. Тарас Більчук повернувся на Батьківщину та оселився у старій батьківській хаті, почав працювати над творчими неприбутковими проектами, залучаючи молодих маловідомих художників.
У листопаді 2013 р. художник приїхав до Києва і став активним учасником Євромайдану. Саме там міг втратити життя – 30 листопада та 18 лютого, лікарі двічі відвойовували його у смерті. Але доля вберегла…
Фото кремезного вусатого чоловіка з розбитою головою, зроблене 18 лютого 2014 р., облетіло ввесь світ, не залишило жодного байдужого.
Після складної операції трепанації черепа та лікування, художник повернувся додому.
10 травня 2017-го у виставковій залі Рівненського МБК стартував заснований ним Міжнародний мистецький проект «Шляхами наших перемог», під час якого було зібрано кошти для сім'ї загиблого воїна АТО Анатолія Лебедя.
Президент України Петро Порошенко нагородив Т. Більчука орденом «За мужність» ІІІ ступеня.
Хотілося зробити ще багато, але… 14 серпня 2017 року раптово зупинилося серце митця. Травми, отримані на Майдані, далися взнаки.
16 лютого 2018 р. Президент України відзначив Т.Більчука орденом Героїв Небесної Сотні посмертно. Глава держави передав нагороду доньці активіста – Наталії.
Спочивайте з миром, Тарасе Миколайовичу!!!
Шануємо, пам’ятаємо!!!

Оксана Яремчук 

вчений секретар РОКМ