ІКОНА "ЮРІЙ ЗМІЄБОРЕЦЬ" КІН. XVII-ПОЧ. XVIII CT.

6 травня 2020

6 травня весь християнський світ вшановує пам’ять святого Юрія. Його ще називають святий Георгій Переможець, а в Україні закріпилося ім’я Юрій Змієборець.

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї експонується ікона «Юрій Змієборець» кінця ХVІІ – початку ХVІІІст., яка потрапила до музею під час рятувальної експедиції з однієї з церков Зарічненського району у 1973 році.

Ікона написана на дошці темперними фарбами, гарно прикрашена різьбленням по левкасу. Її розмір  70 х 121 см.

Юрій зображений молодим вершником, одягненим у червоний плащ. Списом він вбиває величезного змія. Як відомо, в іконописі немає нічого випадкового і кожна зображена деталь має свій символічний зміст.

Отже, спробуємо з ним розібратися за допомогою життєпису святого Юрія.

Святий Юрій народився у Кападокії (в Малій Азії). Його нарекли Георгієм, що в перекладі з давньо-грецької означало «землеробець». Він  виріс у глибоко віруючій християнській сім’ї.  Коли Юрій був ще дитиною, його мати, маючи в Палестині великі статки, повернулася з сином у свій рідний край і виховала його по-християнськи. Ставши дорослим, Юрій вступив на службу в римське військо. На службі він відзначався хоробрістю, силою, розумом. Його помітив імператор Діоклетіан і призначив як одного із старших начальників. Звідси ми бачимо на іконографічному зображенні святого Юрія у червоному плащі, що символізує приналежність до вищої еліти війська.

Дізнавшись про імператорські гоніння на християн, святий Юрій роздав свої багатства бідним і з’явився у Сенаті, щоб засвідчити свою віру, він сміливо виступив проти дій імператора.

Діоклетіан був приголомшений зізнанням Юрія, хотів його умовити не губити своєї молодості і принести жертви Богам. Від цього Юрій рішуче відмовився. Тоді за наказом імператора, зброєносці стали виганяти його з зали, але їх зброя ставала м’якою, торкаючись його тіла, і Юрій не відчував болю.

У в’язниці руки Юрія закували в кайдани, а груди придавили каменем. На другий день, коли його привели до імператора, Юрій сказав: «Скорше ти змучишся, коли будеш мене мучити, як я змучуся собою». Тоді імператор наказав прив’язати його до колеса, і гострі ножі-леза різали тіло мученика. Юрій голосно закликав Господа і скоро затих, не видавши ні одного стогону. Діоклетіан думав, що Юрій помер і наказав зняти його з колеса, а сам пішов дати подячну жертву богам. В той момент все навколо потемніло, вдарив грім і чути було голос: «Не бійся, Юрію, я з тобою». Потім стало ясно і біля мученика з’явився ангел, поклав руку на нього і сказав: «Радуйся».

Так Юрій став здоровим. Багато людей тоді повірило в Христа. Навіть дружина Діоклетіана підтримала Христову віру. Тоді імператор наказав ще більше мучити Юрія. Його скинули в глибокий рів, засипали гашеним вапном, через три дні відкопали, але він був здоровий, веселий і славив Бога. Діоклетіан тоді спитав Юрія, які ж діла Христові? Мученик відповів: «Сліпих уздоровити, прокажених очистити, давати глухим слух, калік уздоровити, виганяти бісів, воскресати мертвих». Однак, імператор осатанів і наказав відтяти мученику голову.

В останню ніч святий Юрій безперервно молився, побачив Господа, який його обійняв, поцілував і положив на голову вінець, сказавши: «Тримайся, не бійся і будеш царювати зі Мною».

Спокійно наступного ранку святий Юрій склонив свою голову під меч. Сталося це 23 квітня (за старим стилем) 303 року.

Щодо зображеного змія, якого вбиває святий Юрій, то пояснення знаходимо в одному з його подвигів. Одним із найбільш відомих його чудес вважають «Чудо зі змієм». Подія сталася, коли Юрій проїжджав верхи повз місто, яке тримав у страху лютий дракон ( у деяких перекладах гігантський змій). Мешканці міста були змушені віддавати на поталу змієві молодих юнаків та дівчат. Юрій нагодився якраз тоді, коли черга  дійшла до царської доньки. Відважний воїн став зі змієм на герць і переміг його. Після чудесного визволення мешканці міста прийняли християнство, а святий став називатися «Змієборець».

До Юрія звертаються з проханням про здоров'я душевне та тілесне, про родючість землі, про допомогу і заступництво у боротьбі з ворогами рідної землі. Такі численні «обов'язки», очевидно, й забезпечили святому широку славу і поклоніння багатьох народів. Він вважається патроном багатьох міст, покровителем «Пласту».

В народі завжди вірили, що на Юрія потрібно вперше виганяти худобу на пасовиська, переводячи її через рушник або замок, щоб вберегти від нечистого. На Юрія господині сіяли огірки.

Нехай святий Юрій Змієборець береже ваші родини від негараздів, хвороб, злих людей. А по закінченню карантину з радістю зустрінемо вас у нашому музеї!

Тетяна Міненко

завідувачка сектора мистецтв

фото Віктора Луца