ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ

8 травня 2020

8 травня Україна відзначає День пам’яті та примирення, який символізує перемогу над нацизмом. Саме у цей день, 8 травня 1945 року о 22:43 за центральноєвропейським часом (о 00:43 9 травня за московським) у передмісті Берліна, зайнятому радянськими військами, було підписано Акт про беззастережну капітуляцію Німецьких збройних сил. Цей документ від німецької сторони підписав начальник Верховного головнокомандування Вермахту Вільгельм Кейтель, від СРСР – маршал Георгій Жуков, від Великої Британії – маршал Артур Теддер, від США – генерал Карл Спаатс, від Франції – генерал Жан Марі де Латр де Тассіньї. Це було вторинне підписання Акту про капітуляцію Німеччини на вимогу Радянського Союзу. Даний документ майже дослівно повторював текст «Акту про капітуляцію», підписаного 7 травня у Реймсі (Франція).
Друга світова війна стала найкривавішою та найжорстокішою в історії людства. Тривала вона з 1 вересня 1939 до 2 вересня 1945 року. У війні брала участь 61 країна. Бойові дії велися на території 40 держав. Понад 100 млн. осіб брали безпосередню участь у боях. Загальні людські втрати оцінюють від 50 до 85 млн. осіб.
Найбільших людських жертв зазнав Радянський Союз (27 млн. громадян). Втрати українського народу у війні становили 8-10 млн. осіб, а це 40—44 % від загальних втрат СРСР.
У результаті бойових дій в Україні було зруйновано понад 700 міст і містечок, десятки тисяч сіл. Знищено 2 млн. будинків, унаслідок чого понад 10 млн. людей залишилися без даху над головою. Загалом матеріальні втрати України під час війни оцінюють у 285 млрд. крб., або 100 млрд. доларів за тодішнім курсом валют.
Визнанням внеску українців у перемогу над нацизмом стало включення України до складу держав – засновниць Організації Об’єднаних Націй.
Генеральна Асамблея ООН у своїй резолюції від 22 листопада 2004 року запропонувала відзначати один чи два дні, 8 та 9 травня, як День пам’яті усіх жертв Другої світової війни. В Україні День пам’яті та примирення встановлено згідно з Указом Президента Петра Порошенка від 24 березня 2015 року.
Як символ пам’яті прийнято використовувати квітку маку. Його пов’язують із віршем канадського військового лікаря Джона Мак-Крея «У полях Фландрії» (1915 р.). Ідея використовувати червоний мак як символ пам’яті належить Моїні Майкл, яка під враженнями від твору Мак-Крея у 1918 році написала вірш «Ми збережемо Віру», де пообіцяла завжди носити червоний мак у пам’ять за загиблими. У листопаді того ж року вона причепила червоний шовковий мак на пальто.
В Україні червоний мак вперше використано у 2014 році на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни.


Інна Черницька

наукова співробітниця відділу нової та новітньої історії