ДО 500-РІЧЧЯ НОБЕЛЬСЬКОГО ЄВАНГЕЛІЯ

1 червня 2020

29 травня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї (РОКМ) відбувся круглий стіл, присвячений 500- річчю Нобельського Євангелія. Через пандемію захід проходив онлайн, на платформі Zoom.

Євангеліє, написане 1520 року, знаходилось у церкві села Нобель. У 1856 році граф Тишкевич заснував у Вільнюсі Музей давнини, і споряджена ним на Полісся археографічна експедиція перевезла цю пам'ятку до Литви. Цей рукопис сучасні краєзнавці – Тумах-Ляховець Валентина та Павло Дубінець виявили в Бібліотеці Академії наук цієї країни.

Оригінал пам’ятки, створений в селі Нобель (тепер Зарічненський район Рівненської області), нині зберігається в Бібліотеці академії наук Литви імені Врублевських у Вільнюсі.

За фінансової підтримки народного депутатата Україні VIII cкликання, голови БФ «Наш край»Василя Яніцького, було виготовлено 4 факсимільних копії Нобельського Євангелія.

Розпочала круглий стіл начальниця управління культури і туризму Рівненської ОДА Любов Романюк,яка зазначила, що 2020-й рік не випадково оголошений роком промоції культурної спадщини. Саме тому було заплановано низку заходів, але, на жаль, пандемія внесла свої корективи.

Цікавими доповідачами були дослідники цієї найдавнішої рукописної книги Рівненщини, краєзнавці Валентина Тумаш та Павло Дубінець (отець Павло). Вони розповіли про особливості священного рукопису, його культуру, сакральну та духовну цінність.

Людмила Шахматова – старший науковий співробітник РОКМ, розповіла про історію створення Нобельського Євангелія.

Важливість відзначення 500-річчя Нобельського Євангелія, відзначали директор культурно-археологічного центру «Пересопниця» Іван Солодуха, завідувач відділу нової та новітньої історії РОКМ Ігор Марчук, музейники Рівненщини та працівники культури.