ДО ДНЯ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ

30 червня 2020

24 роки тому, 28 червня 1996 року на 107-му засіданні V сесії Верховної Ради України 2-го скликання був ухвалений основний закон нашої держави – Конституція України.
Процес підготовки та прийняття основного закону України був тривалим і болісним. Після прийняття 24 серпня 1991 року Верховною радою УРСР Акта проголошення незалежності України та його затвердження на всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року Україна була визнана суверенною державою. Прийняття власного основного закону стало актуальним. Протягом 1991-1996 років було складено кілька проектів Конституції. Тривалий час вони обговорювалися, доповнювалися та доопрацьовувалися. Тим часом діяла Конституція УРСР 1978 року з деякими змінами.
Перший проект Конституції розроблений робочою групою Л. Юзькова. Однак, перший проект основного закону, як і наступні конституційні проекти, не був реалізований.
8 червня 1995 року між президентом та Верховною Радою було укладено так званий конституційний договір. Цей документ регламентував взаємодію гілок влади України та зобов’язував прийняти нову Конституцію в термін не пізніше року з дня його підписання. Було створено нову Конституційну комісію, яка підготувала проект основного закону України. 17 квітня 1996 року Верховна Рада розпочала розгляд даного проекту. З 28 травня по 4 червня 1996 року народні депутати обговорювала проект Конституції України та ухвалили його в першому читанні. При підготовці до другого читання до проекту основного закону було враховано 6 тисяч правок. Депутатські фракції та групи не могли знайти консенсусу у низці важливих положень (про статус української мови, про державні символи, про приватну власність та ін.).
За умов затягування термінів ухвалення основного закону, 26 червня 1996 року президент України Леонід Кучма призначив проведення всеукраїнського референдуму щодо прийняття Конституції України на 25 вересня 1996 року. У відповідь на це депутати повернулися до парламентської зали та вирішили не припиняти засідання до остаточного прийняття Конституції.
28 червня 1996 року о 9:18 після 24 годин безперервної роботи Верховна Рада України прийняла і ввела в дію Конституцію України («за» проголосували 315 народних депутатів).
Конституція України, прийнята 1996 року, змінювалася 8 разів. Ще 8 законопроектів про зміни до основного закону були попередньо схвалені, але не прийняті в цілому як закони або ветовані президентом. Чинна Конституція України складається з 14 розділів. 166 статей зібрані в 13 розділів, а розділ XV містить 16 перехідних положень. Тексту Конституції передує Преамбула.
Конституція 1996 року стала першою Конституцією незалежної України. Вона визначила базові принципи організації вищих органів держави та місцевого самоврядування, їх відношення та компетенцію, а також права, свободи та обов’язки громадян. Ухвалення Коституції підвищило міжнародний авторитет України.
У фондах Рівненського обласного краєзнавчого музею зберігається вишиванка депутата Верховної Ради 2-го скликання Миколи Поровського, який брав участь у розробці та прийнятті Конституції України. Є у фондовій збірці і картка для голосування у Верховній Раді Василя Червонія, котрий був обраний народним депутатом 2-го скликання від Дубенського округу №335.

Інна Черницька

наукова співробітниця відділу нової та новітньої історії