ПРЕЗЕНТАЦІЯ ВИСТАВКИ "ТРІУМФ ЛЮДИНИ. МЕШКАНЦІ УКРАЇНИ, ЯКІ ПЕРЕМОГЛИ ГУЛАГ"

8 вересня 2020

Презентація банерної виставки

«Тріумф людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ».

8 вересня 2020 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки "Тріумф людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ". Виставка створена Українським інститутом національної пам’яті, Центром досліджень визвольного руху, Національним музеєм-меморіалом жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» та Галузевим державним архівом СБУ.

Про систему ГУЛАГу, який нещадно експлуатував своїх в’язнів, аби витиснути з них максимум і перетворити на слухняних «будівників комунізму», про українців, яких свого часу кинули в радянські концтабори, але вони й там змогли зберегти гідність, змогли розвалити комуністичну систему, розповів директор музею О.Булига, який і розпочав презентацію.        На відкритті виставки побував правнук Андрія Павловича Лайка – пан Тарас Пилипович, кандидат історичних наук, заступник директора Рівненської  гімназії «Гармонія» Рівненської міської Ради. Він розповів про свого прадіда, уродженця с. Дерев’яне, поблизу Рівного, що працював спочатку вчителем, потім директором школи. Андрій Лайко - учасник Першої світової війни та вояк Армії Української  Народної  Республіки з Рівненщини після «визволення» Західної України в 1940р. на 8 років був висланий до таборів «за активну боротьбу проти робітничого класу». Потрапив до Воркутлагу. Як польський громадянин у 1941р. був амністований і в 1942р. вступив до армії генерала Андерса. Т.Пилипович підкреслив, що виставка надзвичайно важлива для збереження нашої національної пам’яті, її обов’язково має відвідати молоде покоління міста.

         На заході побувала Романюк Любов Володимирівна -начальник управління культури і туризму ОДА, яка відмітила, що така виставка не чергова, а важлива при вивченні історії, на ній повинне навчатися підростаюче покоління.

Серед запрошених був і дослідник Волинського краю, історик Андрій  Жив’юк. Він подарував музею свою книгу «Антон Олійник. Нескорена мрія». Це розповідь  ще про одного нашого земляка, уродженця хутора Березіна Березнівського району – Антона Олійника. Член ОУН, УПА, підпілля; в 1947 році отримав 25 років таборів, з яких тричі успішно втікав, останній раз у 1965 році. Пан Жив’юк відмітив, що виставка заставляє переосмислити минуле і рухатися далі.

Особливо душевним був виступ нашої працівниці Галини Данильчук, старшого наукового працівника музею, зберігача усної історії, яка розповіла про непрості долі наших земляків – Лідію Дзівак і Ганну Кулій, які теж свого часу зазнали політичних репресій.

Про роботу по створенню виставки, речові експонати, що використані з фондів музею, розповіла науковий працівник відділу нової та новітньої історії Інна Черницька.

Виставка  «Тріумф людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ» в Рівненському краєзнавчому музеї буде працювати впродовж місяця.

 

Ст. науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та інвестування  -Т.Каук