ПРЕЗЕНТАЦІЯ ДРУГОЇ ЧАСТИНИ ФІЛЬМУ "МИХАЙЛО НОСАЛЬ: СВЯЩЕНИК І ЦІЛИТЕЛЬ"

22 вересня 2020

21 вересня 2020 року у Рівненському краєзнавчому музеї відбулася презентація  ІІ-ої частини фільму «Михайло Носаль: священик і цілитель» (Рівненський період М.Носаля у спогадах старожилів міста). Автори фільму– Валентина Романюк,наукова співробітниця відділу маркетингу, розвитку та інвестування та Галина Данильчук,старший науковий співробітник сектору обліку відділу фондів, яка багато років досліджувала життєпис родини Носалів.

Працюючи над програмою, автори показали максимум оригінальних світлин, документів, рукописів, книг, особистих речей родини Носалів. Зйомки проходили в місцях, пов’язаних з життям і діяльністю священика і цілителя – на Дубенщині, у Рівному.

 На захід завітали журналісти, старожили міста, друзі, колеги авторів проекту.

Олександр Булига, директор музею, виступив з вітальним словом.

Журналіст Вадим Семяник (Рівне Суспільне) подякував за долучення до співпраці з музеєм і відзначив, що життя таких людей, як М.Носаль, було прожите недаремно.

Після перегляду стрічки слово взяла пані Валентина Романюк. Вона звернула увагу присутніх, що перша частина фільму була представлена на широкий загал 28 серпня, у день свята Успіння Пресвятої Богородиці, оскільки М.Носаль впродовж 15-ти років був настоятелем Свято-Успенської церкви Рівного. А презентацію ІІ-ої частини фільму вирішили приурочити до  свята Другої Пречистої, тому що це ще й День ікони Холмської Божої Матері, а сам М.Носаль з Холмщини.

Потім до слова долучилася Галина Данильчук. Вона коротко розповіла про роботу над життєписом  родини Носалів; нагадала, що в цьому році 70-і роковини від дня смерті священника, і цей фільм є йому своєрідним пам’ятником.

Представниця родини Носалів - пані Анжела,  зауважила, що фільм вийшов душевний, теплий, неначе  сімейний нарис. І великим плюсом є те, що він напівігровий, адже в ролях М.Носаля знялися Юрій Пшеничний,працівник Дубенського заповідника  та Сергій Романішин,актор Рівненського народного молодіжного театру. До окремих сцен були залучені    діти працівників музею.

Алла Українець, ст. науковий працівник сектору етнографії, зазначила, що такий напрямок роботи є дуже цікавим для музею і його потрібно розвивати.

Руслана Мельник (м. Луцьк),представниця індустрії аматорського кіно, рекомендувала подати стрічку для участі в різних кінофестивалях.

Сергій Романішин, актор  Рівненського народного молодіжного театру, подякував долі, що звела з таким небайдужими людьми, як В. Романюк і Г.Данильчук.

Інші виступаючі також схвально відгукнулися про представлений документальний фільм.

Переглянути відео програму «Михайло Носаль: священник і цілитель» можна буде на музейному Ютуб каналі.

 Відділ маркетингу