ДО 79-Ї РІЧНИЦІ РОЗСТРІЛІВ У БАБИНОМУ ЯРУ

29 вересня 2020

Сьогодні, 29 вересня, в Україні офіційно вшановують пам’ять жертв Бабиного Яру.
Трагедія в Бабиному Яру стала одним зі всесвітніх символів Голокосту.
Війська Вермахту 19 вересня 1941 року зайняли Київ. За кілька днів вибухнули будівлі в Київській цитаделі та на Хрещатику. У підривах звинуватили євреїв. Вибухи стали зручним приводом для проведення каральних акцій. Перші розстріли відбулися 27 вересня. Було розстріляно 752 пацієнти психіатричної лікарні імені Івана Павлова, яка розташовувалась поблизу Бабиного Яру.
27-28 вересня на стінах будинків з’явилися оголошення, у яких наказували всім євреям міста Києва та околиць зібратися вранці 29 вересня на розі вулиць Мельника та Дегтярівської, взяти з собою цінні речі, документи, теплий одяг тощо. Оголошення надруковані українською, російською та німецькою мовами.
На заклик окупаційної влади відгукнулись десятки тисяч людей, які утворили цілу процесію. У них відбирали всі документи та цінні речі, примушували роздягатися і через проходи в насипі виводили до краю яру. Людей безжалісно розстрілювали, а поранених добивали. Того дня було вбито 22 тисячі осіб. Решту приречених загнали на ніч у гаражі і розстріляли наступного дня. Потім німецькі сапери підірвали схили, щоб засипати тіла та змушували військовополонених вирівнювати дно яру. За два дні (29-30 вересня) загинула 33771 особа.
Згідно з німецькими документами розстріли в Києві безперервно продовжувалися до середини листопада 1941 року. Основну масу розстріляних у цей час становили євреї. Із середини жовтня цього року у Бабиному Яру та його околицях починаються спеціальні акції, під час яких були розстріляні роми, душевнохворі, заручники, моряки Дніпровської флотилії.
Взимку 1941-42 років у Бабиному Яру загинули члени Організації українських націоналістів, серед яких була українська поетеса Олена Теліга.
Наступні масові розстріли припадають на кінець зими 1942 – середину серпня 1943 року. У цей час створюють Сирецький концтабір, в’язнів якого знищували на території табору та у Бабиному Яру. Це переважно підпільники й партизани.
Останній розстріл у Бабиному Яру відбувся 4 листопада 1943 року, а 6 у Київ зайшла Червона армія.
За весь час німецької окупації в Бабиному Яру знищено понад 100 тис. цивільних та військовополонених. Масштаби цього лиха й досі є болем не лише для України, а й для всього світу.
Translated by Lilia Tolstukha