ПРЕЗЕНТАЦІЯ ДВОТОМНИКА "ЗДОЛБУНІВ" ВОЛОДИМИРА ОСТАПУКА

7 жовтня 2020

7 жовтня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулась презентація  другої частини двотомника «Здолбунів» Володимира Остапука.

Книга присвячена життю м. Здолбунова під час перебування Західної Волині у складі Другої Речі Посполитої в 1920-1939 роках. У дослідженні висвітлено широкий спектр різноманітних аспектів міського життя: формування органів міського самоврядування, їх персональний склад, діяльність із вирішення поточних міських питань, система оподаткування, ціни, економічний розвиток та його особливості, а також розвиток шкільництва, релігійне, громадське, культурно-мистецьке та спортивне життя.

Науково-краєзнавче дослідження ґрунтується на широкій документальній базі архівних і музейних матеріалів, досліджень істориків і краєзнавців ХІХ-ХХІ століть, статистичних відомостях, переписах населення, записах у церковних метричних книгах тощо. У праці також широко використано спогади з життя міста Здолбунова.

Рецензенти: Руслана Петрівна Давидюк, доктор історичних наук, професор кафедри історії України Рівненського державного гуманітарного університету;
Андрій Анатолійович Жив’юк, кандидат історичних наук, голова Рівненської обласної організації Національної спілки краєзнавців України;
Валерій Миколайович Шеретюк, кандидат історичних наук, декан факультету історії, політології та міжнародних відносин Рівненського державного гуманітарного університету.

До слова були запрошені: Тетяна Самсонюк – заступник директора з обліку музейних цінностей РОКМ, Олег Дацюк – голова Здолбунівської районної ради, Олександр Харват – відомий фотохудожник, уродженець Здолбунова, Алла Українець – етнограф, Заслужений працівник культури. Виступаючі відмітили колосальну роботу, яку провів автор досліджуючи історію міста. В свою чергу, пан Дацюк зазначив, що всіляко підтримує митців, науковців, дослідників Здолбунівщини і продовжуватиме робити це і в майбутньому.

Володимир Остапук розповів присутнім про цікаві історичні факти розвитку міста Здолбунів,а також подякував меценатам(«Волинь-Цемент» філія ПРАТ «Дікергофф Цемент Україна») завдяки яким і вийшла книга. Автор зазначив, що має ще потенціал для написання подальших праць по Здолбунову.

 

Надія Шаюн 

ст. науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та інвестування