У РІВНЕНСЬКОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ВІДКРИЛАСЯ ВИСТАВКА ПРО ДІЯЧІВ ОУН-УПА

12 жовтня 2020

12 жовтня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї до Дня захисника України відбулося відкриття виставки «Проти Голіафа». Назва виставки є символічною і взята із біблійного сюжету де Давид переміг велетня Голіафа. Так і невелика Українська повстанська армія виступила проти двох найсильніших тоталітарних держав. Вибір підняти зброю водночас і проти нацистів, і проти більшовиків не був питанням воєнної стратегії. Це був вибір між померти або померти у боротьбі. У серці кожного із них була віра за взірцем біблійного Давида.
День захисника України 14 жовтня є водночас днем створення УПА. Виставка розповідає про вибір та рішення восьми осіб, які мали вплив на історію українського визвольного руху. Це ті віддані цінностям свободи чоловіки та жінки, хто мав відвагу постати проти обох тиранів. Хто мав силу не схилити перед ними чоло. Хто мав стратегію перемоги і волю її втілити. Хто на шляху до свободи перетнув межу відчаю.
Виставка складається з восьми банерів, які розповідають про видатних особистостей, які внесли величезний слід в історію України. Серед них: Степан Бандера, Роман Шухевич, Василь Галаса, Василь Кук, Євген Грицяк, Ілля Оберишин, Катерина Зарицька та Ірина Тимочко-Камінська. Завдяки цим людям нині на мапі світу ще одна вільна країна – Україна. Доповнена виставка матеріалами із фондів РОКМ.
Ігор Марчук – завідуючий відділом нової та новітньої історії РОКМ,ініціатор створення виставки, розповів присутнім про історію створення УПА та про Василя Галаса, який був одним із керівником підпілля на Волині, дожив до незалежності та залишив спогади «Наше життя і боротьба».
Світлана Хомяк – заступниця начальника управління культури ОДА, наголосила на важливості виставки, адже саме на теренах Рівненщини зародилась УПА та й багато видатних постатей національно-визвольного руху пов’язані саме із нашим краєм. Пані Світлана та Юрій Калітинський – начальник відділу охорони історико-культурної спадщини, привітали всіх з прийдешнім святом Покрови та запросили відвідати фестиваль «Повстанські ночі», який відбудеться в урочищі Гутвин 14 жовтня.