У РІВНЕНСЬКОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ВІДКРИЛАСЯ ВИСТАВКА ГРАФІКИ НІЛА ХАСЕВИЧА

15 жовтня 2020

15 жовтня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки графіки Ніла Хасевича – «(Не) паперовий солдат.(Not) o paper soldier».

Ніл Хасевич – графік європейського рівня, член ОУН, воїн УПА, творчість якого й досі недостатньо вивчена. Він жив і творив на Волині. Міг спокійно заробляти на життя творчістю, живучи за кордоном, виставляючи у провідних мистецьких салонах, але обрав собі інший шлях – складний і небезпечний. І за свій вибір заплатив життям у віці 47 років. Єдиною зброєю митця проти більшовицького поневолення були різці гравера.

Ініціатор виставки – Ігор Марчук, завідач  відділу нової та новітньої історії, розповів, що вперше на цій виставці експонуються іменні нагороди повстанців, які в точності були відтворені фондом, що розшукує родичів  загиблих вояків УПА. А також підкреслив важливість постаті Ніла Хасевича у сучасному суспільстві.

Цікавою розповіддю про творчість Ніла Хасевича поділилась Любов Кралюк - кандидат мистецтвознавства, старший викладач кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва РДГУ. Живопис Ніла Хасевича, яким він почав займатися на початку 30-х років ХХ століття, повністю втрачений. Пізніше він захопився графікою, й саме ця техніка принесла йому визнання. Графічні роботи Ніла Хасевича дійшли до нас і зберігаються у Рівненському обласному краєзнавчому музеї, Рівненському та Луцькому архівах й у Краківській та Варшавській бібліотеках. Пані Любов зазначила, що Ніл Хасевич створив мистецтво ідеологічного спротиву, яке як ніколи актуальне для сьогодення. 

На захід завітала молодь пластового куреня ім. Ніла Хасевича, для яких Ігор Марчук провів  екскурсію про життя та творчість митця.