ДО РІЧНИЦІ ВИГНАННЯ НАЦИСТСЬКИХ ОКУПАНТІВ З УКРАЇНИ

28 жовтня 2020

 

28 жовтня 2020 року у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся інформаційний захід, присвячений річниці вигнання нацистських окупантів з України. Оскільки, відповідно до карантинних вимог,  експозиція музею зачинена для відвідувачів, то учасниками заходу стали співробітники РОКМ. Науковцями відділу нової та новітньої історії було представлено для показу виставку «Українська Друга світова». Виставка створена Українським інститутом національної пам'яті та доповнена матеріалами із фондів музею. Вона репрезентує український вимір цього світового конфлікту.

Трагічні події  тієї війни відбились болем в історії нашого краю. Від 1 вересня 1939-го багато волинян поповнили лави Польської армії та стали до бою з гітлерівським агресором. Чимало з них боролися у складі українських національних формувань (УПА, «Поліська Січ», УНРА та інш.), радянських партизанських загонів або були мобілізовані до лав Червоної армії 1944-го. Воювали на території Європи чи Далекому Сході. Десятки тисяч з них загинули чи повернулися додому каліками, пережили жахіття полону, концтаборів, гіркої долі остарбайтерів.

Ігор Марчук – розповів, що в СРСР склалася традиція відзначати визволення України саме цього дня, оскільки 1944 року частини Червоної армії вибили німців з території Радянської України в її тодішніх кордонах. Також пан Марчук відмітив науковців Валентину Данілічеву та Наталію Гавриш, які працювали над створенням виставки.

Наталія Гавриш – ст. науковий співробітник відділу нової та новітньої історії, в деталях нагадала присутнім про початок вигнання німецьких окупантів з України та про бойові дії за визволення Рівненщини. Пані Наталя також розповіла, що влітку 1945 року, згідно з міждержавним договором, Чехословаччина передала Радянському Союзу Закарпаття, яке увійшло до складу УРСР. Зважаючи на це, згодом вирішили перенести день пам’ятних урочистостей на дату, коли німецькі війська залишили останні населені пункти сучасної Закарпатської області. Адже 28 жовтня 1944 року радянські війська лише розпочали бої за місто Чоп. Військові дії на цій ділянці тривала аж до 25-26 листопада — саме тоді нацистські окупанти були вигнані з України остаточно.

У вигнанні окупантів брала участь уся Україна: регулярні радянські війська та червоні партизани (разом понад 3 мільйони солдатів-українців), національне підпілля на чолі з Українською повстанською армією та українські бійці на усіх інших фронтах світу, що наближали спільну перемогу над Гітлером. Данілічева Валентина підкреслила роль представників нац. меншин,  уродженців Рівненщини, які брали участь в русі опру проти нацистських окупантів.

Олександр Булига, директор РОКМ, подякував відділу нової та новітньої історії за створення виставки та висловив сподівання, що після закінчення карантину з нею зможуть  ознайомитися відвідувачі музею.