ДО ДНЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ

2 листопада 2020

До Дня української писемності Рівненський музей розпочинає серію дописів про розвиток письменності. Звичайно, ми не зможемо детально розповідати про усі знаряддя письма, однак, спробуємо описати найбільш цікаві або важливі. І перша наша розповідь буде про давньоруські письмові знаряддя – писала.

Чим же могла людина зробити якийсь запис чи помітку – звичайно, паличкою. Спочатку дерев’яною, а потім кістяною, і, нарешті – металевою, яка виявилася самою зручною. Така металева паличка – стиль або стилус, відома ще у країнах Межиріччя, де нею писали на глиняних табличка.

У Давній Русі стилуси мали свою назву – писало. Сама назва співзвучна з дієсловом "писати". Вони були знайдені на територій майже всієї області: в Дорогобужі, Пересопниці, Рівному. Писала– це металеві палички з лопатковидними розширеннями з одного кінця. Ними писали на дерев’яних провощених дощечках, на бересті – шматках березової кори. Лопаткою, як гумкою, витирали непотрібні написи. У Дорогобужі було знайдено 12 писал, що експонуються у Рівненському музеї. Не дивлячись на те, що перші відомі у нас писала датуються ХІ ст., актуальні вони і сьогодні – варто лише пригадати мобільні телефони зі стилосами.

Про поширення писемності свідчать також і знайдені літери на різноманітних побутових речах, зокрема, на уламках амфор з Дорогобужа.

Як виглядав процес письма нам розповідають мініатюри з рукописних книг. Книги писалися на пергаменті (обробленій шкірі молодих телят та овець) гусячими перами. Про розповсюдження книг свідчать знахідки книжних застібок, які  зустрічаються при археологічних розкопках.

Основною масою були церковні книги. Найкраще прикрашалися Євангелія, де були  мініатюри чотирьох євангелістів. Саме вони зображалися як переписувачі з необхідними знаряддями письма. Як приклад можна навести мініатюру «Євангеліст Лука»з Добрилового Євангелія (1164 р.), де бачимо його з пергаментом та паличкою в руках. Саме Євангеліє є прикладом рукописної книги, створеної на Волині.

Ольга Морозова

ст. наукова співробітниця відділу давньої історії та археології