У РІВНЕНСЬКОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ВІДКРИЛИ ВИСТАВКУ ПРО СПІВЗАСНОВНИЦЮ ПОЛЬСЬКОЇ "СОЛІДАРНОСТІ" АННУ ВАЛЕНТИНОВИЧ

5 листопада 2020

5 листопада на подвір'ї Рівненського обласного краєзнавчого музею відбулось відкриття виставки, створеної Польським інститутом у Києві - «Анна Валентинович – героїня двох народів».

Виставка -  це історія Анни Валентинович, українки за походженням, людини-легенди, котра була співзасновницею польської незалежної профспілки «Солідарність», яка стояла біля витоків революції «Солідарності». Важливі її уроки, її досвід не лише в організації самого руху спротиву комунізму, за утвердження незалежності, але й утримання своєї громадянської позиції, принциповості навіть тоді, коли формально перемога була досягнута.

Вперше цю виставку було представлено в школі села Сінне (зараз Садове) Гощанського р-ну, де 15 серпня 1929 року народилася та провела свої дитячі роки Анна Валентинович.

Сергій Гемберг – заступник голови Рівненської обласної держадміністрації, зазначив, що відкриття виставки саме напередодні Дня Незалежності Польщі є досить символічним, адже Польща  для України є  важливим стратегічним партнером. Пан Гемберг підкреслив, що Анна Валентинович є героїнею двох братніх народів, і ми можемо пишатися, що вона народилася саме на нашій Рівненській землі.

На відкриття виставки завітали поважні гості:віце-консул Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Тереза Хрущ та директор Польського Інституту в Києві Роберт Чижевський, які подякували всім присутнім за те, що у такий непростий час мали змогу долучитися до відкриття виставки, присвяченої Анні Валентинович.

Дослідниця діяльності Анни Валентинович – Валентина Данілічева, розповіла присутнім цікаві факти з біографії героїні виставки .

На заході також були присутні Любов Романюк – начальниця управління культури і туризму ОДА, музейники, дослідники діяльності Анни Валентинович та представники ЗМІ.