ІКОНА "ПАРАСКЕВА П'ЯТНИЦЯ" 1690 Р.

10 листопада 2020

10 листопада християни вшановують пам’ять святої Параскеви, яку ще називають П’ятницею. Вона здавна вважається покровителькою жінок. До ікон Параскеви традиційно молилися з проханням про вдалий шлюб, легкі пологи, сімейне щастя. Свята Параскева є помічницею у хатній роботі, рукоділлі, зокрема ткацтві. Також до святої моляться про зцілення від лихоманки, зубного та головного болю.

З «Житія святих» маємо інформацію про те, що Параскева народилася у ІІІ ст. в місті Іконія, що в Малій Азії. Її батьки були ревними християнами. Вони особливо шанували день страстей Христових – п’ятницю. Коли в них народилася донька, вони нарекли її Параскевою, що в перекладі з грецької означало «п’ятниця».

Параскева змалечку виховувалася у християнських традиціях, і коли померли її батьки, вона продовжила їхню справу, допомагаючи людям. В своєму домі Параскева приймала бідних, хворих, знедолених, подорожніх, які від неї отримували їжу, одяг та ліки. Згодом вона дає обітницю безшлюбності і починає проповідувати христову віру.

Саме за непохитність своєї віри вона зазнає гонінь від імператора Діоклетіана. Після кількох днів тортур за наказом імператора їй відтяли голову. У християнському світі свята Параскева визнана великомученицею за віру христову.

В народі Параскева П’ятниця є однією з найбільш шанованих святих. З її днем пов’язано багато прикмет. Вважається, що на Параскеви не можна займатися хатньою роботою, ткацтвом, прядінням, шиттям тощо. Жінки цього дня не розчісували волосся та не купали немовлят.

В експозиції Рівненського обласного краєзнавчого музею знаходиться одна з ікон святої Параскеви П’ятниці. Вона була привезена до музею у 1990 році з однієї з церков Володимирецького району. Образ святої зображено на дерев’яній основі темперними фарбами. Тло рясно прикрашене різьбленням по левкасу рослинним орнаментом. Датована ікона 1690 роком, і підписана Семеном - малярем степанським.

Тетяна Міненко 

завідувачка сектору мистецтв

Фото Віктора Луца