АРХЕОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ РІВНЕНЩИНИ 2020

23 грудня 2020

23 грудня 2020 року у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Археологічні дослідження Рівненщини 2020».

Виставка стала завершальним акордом 2020 р., який було оголошено роком промоції культурної спадщини на Рівненщині.

На виставці представлено матеріали з археологічних досліджень  на території Рівненської області (Басівкутське городище м. Рівне, Хотинське городище Рівненський р-н, с. Пересопниця, Гощанське городище, Здолбунівський р-н., с. Деражне, смт. Квасилів, Демидівський р-н. (палац Чацьких), Радивилівський та Березнівський р-ни). Всі дослідження проводились науковцями Рівненського обласного краєзнавчого музеєм спільно з Інститутом археології НАН України.

Заступниця начальниці управління культури та туризму  ОДА Світлана Хомяк та начальник відділу охорони історико-культурної спадщини ОДА Юрій Калітинський привітали музей з вдалою виставкою та побажали  плідної праці та нових, цікавих археологічних знахідок.

Завітали на виставку міський голова Олександр Третяк та секретар міської Ради Віктор Шакирзян, які підкреслили, що Рівне є містом з багатою культурною спадщиною, якою рівняни можуть пишатися. Очільники міста зазначили, що культура є вкрай важливим пластом в місті тому ми повинні займатися її промоцією. Також пан мер побажав всім доброго здоров'я та висловив сподівання, що такі заходи в музеї відбуватимуться якомога частіше.

До слова були запрошені директор культурно-археологічного центру «Пересопниця» Іван Солодуха, краєзнавець Микола Бендюк, завідувач Гощанського історико-етнографічного музею Валерій Бейлах та голова МГНО «Дубенського археологічного осередку» Андрій Бардецький.

Олексій Войтюк – завідувач відділу давньої історії та археології, який і очолював археологічні розкопки, провів коротку екскурсію для присутніх. Пан Олексій зазначив, що вперше було розкопано пам'ятку ранньозалізного віку в Хотині, а також унікальну для Рівненщини знахідку обсидіану.

 Серед  експонатів, представлених на виставці  відреставрований посуд різного періоду, намисто, прясла, наконечники стріл, кістяні предмети, прикраси, предмети побуту та культу. Оригінальним доповненням до експозиції  стала фотозона у вигляді реконструкції житла давньоруського періоду.

 Надія Шаюн

ст. наукова співробітниця відділу маркетингу, розвиткута інвестування музею