У РІВНЕНСЬКОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ВІДКРИЛАСЯ НОВОРІЧНО-РІЗДВЯНА ВИСТАВКА "ЗИМОВІ СВЯТА"

30 грудня 2020

29 грудня працівники Рівненського обласного краєзнавчого музею, в рамках проєкту «Вулична експозиція», відкрили виставку «Зимові свята».

У першій частині експозиції розповідається про давнє святкування Різдва. Адже Різдво є одним із головних християнських свят. Українці здавна бережуть та дотримуються його традицій. Вечір напередодні Свята називається Святим або Надвечір’ям Різдва Христового. На виставці  представлений різдвяний вечір з усіма його приготуваннями та святковою атрибутикою: різдвяна зірка, 12 пісних страв, дідух та костюми для вертепу.

Були присутні на заході і представники товариства охорони пам'яток історії та культури Рівненської області Олександр та Анжела, які виготовили та подарували різдвяний дідух.

 Друга  частина експозиції переносить нас у 70-80 рр. XX ст. У цей час відзначення Нового року було своєрідною заміною дорадянських різдвяних традицій. У «Новорічному» розділі виставки відтворено типовий інтер’єр квартири згаданих років, святковий стіл з традиційними стравами, а також ялинка, оздоблена не лише скляними іграшками, а й прикрасами, які були актуальними в ті часи.

Святкового настрою додали виступи зразкового гурту «Ранкова роса» (керівники Алла та Юрій Ковальчуки) ЗОШ №28 та юної рівнянки Євангеліни Шмід.

 

Надія Шаюн 

науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та інвестування